Zanimljiva istorija Niša kroz fotografije i isečke iz novina ispred Gradske kuće

Izvor: JužneVesti.com, 01.Jun.2023, 15:47

Zanimljiva istorija Niša kroz fotografije i isečke iz novina ispred Gradske kuće

Kakva je bila programska koncepcija Radija Niš 18. aprila 1974, kako je izgledala izgradnja Glavne autobuske stanice, koliko su koštali kolači i piće i vreme nemačke okupacije 1941, ko je bio prvi dobrovoljni davalac krvi tokom Drugog svetskog rata u Nišu, kada je bio prvi biciklistički skup u Nišu, kako su niške novine izveštavale, kako se slavio Prvi maj, a kako se dočekala Štafeta mladosti, može se videti na fotografijama i isečcima iz novina na izložbi "Niš i Nišlije" >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << u centru Niša. Autor izložbe Istorijskog arhiva Igor Rakić ističe da je ideja bila da se prikaže svakodnevni život Niša, a da ima dosta zanimljivosti.

Kako je izgledao Niš nekad; foto: Ljubica Jocić Kako je Niš nekada izgledao, kako su Nišlije i Nišlijke provodili obične dane, ali i proslavljali važne datume i obeležavali manifestacije, svi posetioci će moći da vide na zanimljivoj izložbi na platou kod Gradske kuće u Nišu. Autor izložbe Igor Rakić ističe da su na fotografijama različiti periodi istorije Niša - od oslobođenja od Turaka 1878. godine do današnjih dana.

Hteli smo da obeležimo gradsku slavu i tu smo hteli da malo bude drugačije od ostalih izložbi koje prikazuju značajne ličnosti i događaje grada. Ovde smo se osvrnuli na ličnosti koji su obični ljudi koje viđamo svakog dana. Akcenat je na svakodnevnom životu, običnim ljudima, prepoznatljivim mestima. Imamo brojne događaje koji su skrajnuti posle Drugog svetskog rata, ali sada se mogu videti kako su izgledali - kaže Igor Rakić.

Autor izložbe Igor Rakić; foto: Ljubica Jocić Fotografije i isešci iz novina su podeljeni u različite sektore - sport, kultura, proslave, štampa, Nišlije, svakodnevni život i građevine. Na fotografijama se mogu videti proslave Prvog maja različitih godina, ali i doček Štafete mladosti. Prikazana je i jedna od najstarijih fotografija Fudbalskog kluba Radnički iz 1923. godine, godine osnivanja, a vidi se i programska koncepcija Radija Niš od 18. aprila 1974. godine na kojoj se vidi da se "zasniva na Programu i politici Saveza komunista Jugoslavije, Saveza komunista Srbije, istorijskim interesima radničke klase i njenoj borbi za izgradnju samoupravnog socijalističkog društva".

Posetioci mogu videti i fotografiju glumice Ite Rine na Filmskim susretima, proslavu 1600 godina Milanskog edikta, defile mališana povodom proslave 30 godina Predškolske ustanove Pčelica, uređivanje parka Čair, detalje iz škola i fotografiju Uroša Mijailovića, prvog dobrovoljnog davaoca krvi u Nišu tokom Drugog svetskog rata. Pored brojnih zanimljivosti, Rakić ističe:

Stereotip je da se posle Drugog svetskog rata nije pisalo o daljoj prošlosti, ali imamo novinski članak iz 1978. godine kojim se obeležava godišnjica od oslobođenja od Turaka - kaže Rakić.

Izložba će biti otvorena do 15. juna.
Pogledaj vesti o: Prvi maj

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.