Izvor: Politika, 07.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada u kladionici

Osim na izbornim, političke stranke pojavile su se pred prvomajske praznike i na listama kladionica. Ako je suditi po kvotama kladionice „Meridijan”, u klupama Skupštine Srbije nakon parlamentarnih izbora 11. maja sedeće poslanici sa liste Za evropsku Srbiju – Boris Tadić, Srpske radikalne stranke, koalicije Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije, Liberalno-demokratske partije, koalicije Socijalističke partije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Srbije, Partije ujedinjenih penzionera i Jedinstvene Srbije, Bošnjačke liste Sulejmana Ugljanina i Mađarske koalicije Ištvana Pastora. Sve ostale stranke koje su predale svoje izborne liste neće uspeti da pređu cenzus, smatraju sastavljači lista u kladionicama. Prema saznanjima „Politike”, „Meridijan” je prva kladionica koja je ponudila kockarima da sreću okušaju na rezultatima parlamentarnih izbora, dok se očekuje da ostale to učine kad počne izborna tišina.

Prema proceni srpskih bukmejkera, očekuje se da će najviše mandata u skupštini osvojiti SRS, potom lista Za evropsku Srbiju – Boris Tadić, pa koalicija DSS–NS, zatim SPS–PUPS–JS, LDP, te Mađarska koalicija i Bošnjačka lista.

Onima koje zanima ova vrsta kocke omogućeno je da za novac pogađaju i ko će biti budući članovi nove vlade. Tako podjednake šanse da sednu u premijersku fotelju, sa kvotom 2, imaju Vojislav Koštunica i Tomislav Nikolić, iza njih slede Božidar Đelić (kvota 3) i Mirko Cvetković (6), dok je kvota na Ivicu Dačića 12. Na začelju ove liste, sa najmanjim šansama da postane premijer Srbije je lider PUPS-a Jovan Krkobabić. Onaj ko uloži 1.000 dinara na Krkobabića, u slučaju da on zaista i bude premijer dobiće 600.000 dinara (kvota 600).

Najozbiljniji kandidat za novog ministra spoljnih poslova je Vladeta Janković (kvota 2), a potom slede dva Vuka: Jeremić (2.5) i Drašković (4). Podjednake šanse za mesto ministra policije kladionica daje Draganu Šutanovcu i Draganu Todoroviću (kvota 2), iza kojih slede Milorad Mirčić i Dejan Mihajlov, obojica sa kvotom 4. Prema listi kladionice „Meridijan”, najizglednije je da bi novi ministar finansija mogla biti Jorgovanka Tabaković (kvota 3), dok nešto manje šanse imaju Predrag Bubalo (4), Božidar Đelić (5) i Mlađan Dinkić (6).

U igri „Gradonačelnik Beograda” najbolje stoji Dragan Đilas, na koga je najmanja kvota (1.90), dok je kvota na Aleksandra Vučića 2.20. Kvota na Aleksandra Popovića je 5, Biljanu Srbljanović 10, a Žarka Obradovića 25. Najmanje šansi za mesto prvog čoveka Beograda ima Milanka Karić, na koju je stavljena kvota 300.

Kladioničari su u nekim situacijama predvideli i „hendikep” igru za političke stranke, koje na listi „startuju” sa manje procenata osvojenih glasova od protivnika. Na primer, treba pogoditi da li će u novom sazivu parlamenta SRS imati manje ili više od četiri mandata razlike u odnosu na listu Za evropsku Srbiju – Boris Tadić, da li će razlika u broju osvojenih mandata između liste Za evropsku Srbiju – Boris Tadić i koalicije DSS–NS biti manja ili veća od 55, ili da li će SPS i LDP u republičkoj skupštini imati manje ili više od jednog poslanika razlike.

U bogatoj ponudi kladioničarskih „tipova” su i procenat osvojenih glasova stranaka, dueli stranaka u većim gradovima Srbije, izlaznost birača u Srbiji, dueli izlaznosti po gradovima, pa čak i broj nevažećih listića. Tako bukmejkeri predviđaju da će liste Za evropsku Srbiju – Boris Tadić i SRS-a na parlamentarnim izborima osvojiti po 35,2 odsto glasova, koalicija DSS–NS 13 odsto, SPS–PUPS–JS 7 odsto, a LDP 6,2 odsto glasova. Trenutne kvote nisu zacementirane i postoji mogućnost zaokreta, jer kladioničari nisu zaboravili da ispod ponuda dodaju i stavku da su objavljene kvote, procenti i hendikepi podložni promenama.

Kada je izlaznost u pitanju, kladioci mogu da pogađaju da li će izlaznost na nivou republike biti veća ili manja od 66,5 odsto. Bukmejkeri procenjuju da bi najveća izlaznost trebalo da bude u Inđiji, 69,5 odsto, a najmanja u Loznici 62,5 odsto. Predviđena izlaznost za Beograd i Niš je 65,5 odsto, a za Novi Sad 67,5 odsto.

Za razliku od Hrvatske, gde je klađenje na domaću izbornu trku zakonom zabranjeno, politika se nakon petooktobarskih promena redovno pojavljuje na listama srpskih kladionica, a merodavni rezultati izbora su samo oni koje zvanično objavi Republička izborna komisija.

M. Albunović

[objavljeno: 08/05/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.