Uredjenje americkog Muzeja Prvog svetskog rata

Izvor: Beta, 28.Maj.2014, 08:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uredjenje americkog Muzeja Prvog svetskog rata

KANZAS SITI, 28. maja 2014. (Beta-AP) - Povodom stote godišnjice od početka Prvog svetskog rata, koja se u svetu obeležava ovog leta, muzej Prvog svetskog rata u Kanzas Sitiju, nastao oko Spomenika slobode, ukazuje na priču o tom ratu koja je u istoriji SAD često bila zasenjena drugim konfliktima, navodi Asošiejted Pres (AP).

Spomenik slobode - obelisk visok 66 metara, posvećen svim vojnicima u Prvom svetskom ratu, završen je 1926. godine, pošto su stanovnici Kanzas Sitija za >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << samo dve nedelje prikupili više od dva miliona dolara za njegovu izgradnju.

Tadašnji predsednik SAD, Kalvin Kulidž, otvorio je obelisk, ali je, taj spomenik potom zanemaren, te skoro sasvim propao u narednih sedam decenija. Žitelji Kanazasa su su se zato ponovo okupili 1998. godine, angažujući se na prikupljanju sredstava za obnovu obeliska.

Plan za rekonstrukciju obeliska je spontano prerastao u ideju o muzeju koji bi obuhvatao izložbe i eksponate iz Prvog svetskog rata, te je tako 2006. godine kod Spomenika slobode na 11 hektara zemljišta otvoren Nacionalni muzej Prvog svetskog rata.

"Ovaj najvažniji muzej u SAD posvećen sećanju i tumačenju Velikog rata i njegovog trajnog uticaja, rezultat je akcije gradjana", rekao je Metju Nejlor, predsednik i izvršni direktor muzeja.

Po rečima portparola, Majka Vajitija, Muzej koji čine ratni trofeji i predmeti iz nekadašnjih privatnih zbirki ratnika i njihovih rodjaka, 2013. godine je privukao 150.000 posetilaca.

Muzejska zbirka je takva da je Muzej u Kanzas Sitiju dobio i zvanično priznanje vrhunske svetske ustanove te vrste - Imperijalnog ratnog muzeja Engelske. Američki muzej je "daleko prevazišao svoje dimenzije kao muzej" i "neizbežan je za svakoga ko želi da sazna o uticaju Prvog svetskog rata", rekla je direktorka engleskog muzeja, Dijan Lis.

Američki muzej Prvog svetskog rata je jedinstven i po tome što ne nudi samo "američku stranu" tog sukoba, već "složenu priču koja od posetioca traži da istražuje" eksponate.

Muzej koji ima naučno-istraživački centar, dve sale za projekcije, ima i jedinstven tenk "reno "FT-17" u stanju u kojem je nadjen na bojištu, teško oštećen granatom.

Muzej priredjuje niz predavanja, rasprava i tematskih izložbi o svakoj godini Prvog svetskog rata, kao i o mirovnom procesu iz 1919, a upravo je u toku izložba o prvim mesecima rata kada se očekivalo da će biti brzo završen.

Očekuje se da će broj posetilaca ove godine biti znatno veći, jer svet obeležava stotu godišnjicu od početka Prvog svetskog rata.

U ratu koji je završen 1918. godine, poginuli su milioni vojnika. SAD su se u rat uključile 1917. godine, a kroz rat je prošlo oko 120.000 američkih vojnika.

Muzej Prvog svetskog rata u Kanzas Sitiju na interentu: http://theworldwar.org/
Pogledaj vesti o: Prvi maj

Nastavak na Beta...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.