Treće doba na selu

Izvor: RTS, 02.Maj.2017, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Treće doba na selu

Treće doba na selu penzioneri uglavnom provode mirno. Mnogi od njih i dalje rade na imanju, svakako manje, nego u mladosti, a prvomajski praznici za njih su uobičajeni radni dani.
"Ja sam kroz život hteo mnogo da stvaram, a sada je vreme da malo odmaram", kaže Momčilo Cvetković iz Vranja.

U pesmi koju je sam napisao Momčilo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Cvetković želi da odmara, ali u stavrnosti, iako je na izmaku osme decenije, i dalje radi. Zaljubljenik je u selo Pavlovac, svoje voćnjake i plastenike, zato im se vraća svakog proleća.
"Sam radim i uživam kada radim i time se fizički i psihički odmaram. Kada se malo zamorim prestanem, sat dva odmorim", kaže Momčilo Cvetković iz Vranja.
A kada odmara piše pesme u akrostihu. Njegova kuma Ratka Pavlović, nema vremena za poeziju. Svoje vreme posvećuje unucima.
"Unuke čuvam, ne mogu da radim, po kući radim više pošto sam bolesna, na njivi malo, evo sa unukom oterasmo malo seno", kaže Ratka Pavlović iz Pavlovca kod Vranja.
Život na selu nekima je inspiracija, a nekima rutina. Arsići i kućne i poslove u bašti obavljaju zajedno.
"Najviše volim cveće i time se bavim i domaćica sam, radim sve poslove u kući što treba da se završe", kaže Jelena Arsić iz Bunuševca kod Vranja.
"Obavljam poslove ovde, supruzi pomažem, krojim voćke. Može da se živi na selu, ali mi smo ostareli, ne možemo da obavljamo taj posao više", kaže Sreten Arsić iz Bunuševca kod Vranje.
Na teritoriji Vranja ima oko 17 hiljada penzionera, dve i po hiljade su članovi Udruženja. Za njih organizuju izlete, putovanja, banje, a te povlastice kažu, više koriste penzioneri iz grada.
rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.