Sindikati protiv najavljenih mera Vlade

Izvor: Beta, 01.Maj.2014, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikati protiv najavljenih mera Vlade

BEOGRAD, 1. maja 2014. (Beta) - Predstavnici dva sindikata organizovali su u četvrtak prvomajski protest u Beogradu sa kojeg je Vladi Srbije poslata oštra poruka protiv najavljenih mera štednje, smanjenja plata i otpuštanja u javnom sektoru.

Nekoliko stotina predstavnika Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" i Saveza samostalnih sindikata Srbije okupilo se na Trgu Nikole Pašića, odakle su prošetali do Trga Slavija, gde su položili venac na spomenik Dimitriju Tucoviću.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << />
Glavna poruka sindikalnih lidera bila je da neće dozvoliti da se radnici ponovo bore za prava koja su izborena nakon protesta u Čikagu, pre tačno 128 godina, a Vladi Srbije su zapretili stalnim protestima i okupljanjima.

"Pre 128 godina izboreno je pravo na rad od osam sati, danas od nas traže da radimo 10, 12, 14 sati, a da nas plate za rad od dva sata", kazao je lider Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović.

On se usprotivio i najavljenoj privatizaciji javnih preduzeća i istakao da je od početka privatizacije u Srbiji uništeno ono što su radnici gradili decenijama.

"Šta ćemo imati od privatizacija, na desetine hiljada izgubljenih radnih mesta, manje plate, skuplju struju i komunalije", kazao je Orbović i ukazao da se danas na političku scenu vraćaju ljudi koji su 2000. godine predlagali reforme koje su uništile srpsku privredu.

Predsednik sindikata Nezavisnost Branislav Čanak poručio je predstavnicima Vlade da će ukoliko nastave sa najavljenim merama umesto evolucije imati revoluciju. "Treba prvo da reformišu sebe, pa onda nas. Ako nastave ovako bićemo svaki dan na ulici", poručio je Čanak.

On se okupljenima na početku govora obratio sa "Dobar dan, neradnici, paraziti i šverceri", podsetivši da političari "pčelice vrednice" tako nazivaju radnike. "Ono što su ti paraziti i neradnici napravili treba im 25 godina da rasprodaju, pa sada treba još da gradimo za njihove džepove", kazao je Čanak.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Udarnički: Sindikati protiv mera Vlade

Izvor: Vesti-online.com, 01.Maj.2014

Predstavnici dva sindikata organizovali su su u četvrtak prvomajski protest u Beogradu sa kojeg je Vladi Srbije poslata oštra poruka protiv najavljenih mera štednje, smanjenja plata i otpuštanja u javnom sektoru. ..Okupljeni građani protiv odluka Vlade Srbije.. ..Nekoliko stotina predstavnika Ujedinjenih...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.