Sertić: Država traži rešenje za AHA Muru Prvi maj Pirot

Izvor: Blic, 09.Okt.2014, 18:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sertić: Država traži rešenje za AHA Muru Prvi maj Pirot

Srbija neće aktivirati bankarsku garanciju u slučaju kompanije "AHA Mura Prvi moj Pirot", jer je zajednički interes da fabrika opstane i nastavi sa proizvodnjom, rekao je danas ministar privrede Željko Sertić u Pirotu, na sastanku sa rukovodstvom i predstavnicima sindikata te kompanije.

Kako je sopšteno iz Ministarstva privrede, na sastanku je dogovoreno da se narednih dana ministar Sertić sretne sa slovenačkim kolegom, ministrom ekonomije Jožefom Petrovičem, kako bi u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << direktnom kontaktu došli do optimalnog rešenja koje bi omogućilo da fabrika nastavi sa radom.

"Zajedno ćemo doći do rešenja, jer kupci za proizvode 'AHA Mure Prvi maj Pirot' postoje i svima je interes da fabrika opstane i nastavi sa proizvodnjom i da sačuvamo radna mesta", rekao je ministar privrede.

Sastanku su prisustvovali i ambasador Slovenije Franc But, predstavnici lokalne samouprave i stečajni upravnik "AHA Mure", Stevo Radovanović, koji su takođe izrazili spremnost da pomognu u rešavanju problema.

Fabrika konfekcije "Prvi maj" je po drugi put privatizovana pre dve godine, kada ju je uz pomoć subvencija iz budžeta Srbije kupila Mojca Lukančič, vlasnica slovenačke "AHA Mure".

Ta slovenačka firma je letos zbog milionskih dugovanja otišla u stečaj po zahtevu Poreske uprave Slovenije, a nakon odluke Okružnog suda u Murskoj Soboti, gde je i sedište kompanije. Kada je "AHA Mura" bankrotirala, povukla je za sobom i pirotsko preduzeće sa oko 1.330 radnika.

Račun pirotske fabrike danima je u blokadi, a vlasnica fabrike Mojca Lukančič, uprkos datim obećanjima nije uplatila pet miliona evra za dokapitalizaciju i spas ove kompanije.

Radnici pirotskog "Prvog maja" su krajem septembra započeli štrajk, a u dva navrata izašli na ulice i blokirali centar grada, tražeć da im se isplate zaostale zarade sa porezima i doprinosima, da im se overe zdravstvene knjižice i da im otvoreno kaže da li je vlasnica preduzeća zaista našla parntera za dokapitalizaciju.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Sertić: Država traži rešenje za „AHA Muru“

Izvor: juGmedia, 09.Okt.2014

PIROT – Ministar privrede Željko Sertić razgovarao je danas u Pirotu sa rukovodstvom i predstavnicima sindikata kompanije „Aha Mura Prvi maj Pirot“ o rešenju problema u ovoj kompaniji..Ministar Sertić objasnio je učesnicima sastanka da Srbija neće aktivirati bankarsku garanciju u slučaju...

Nastavak na juGmedia...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.