SINOS pozvao novinare da se bore za radna prava i profesionalnu slobodu

Izvor: RTS, 29.Apr.2017, 16:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SINOS pozvao novinare da se bore za radna prava i profesionalnu slobodu

Sindikat novinara Srbije (SINOS) je povodom Međunarodnog praznika rada, Prvog maja, pozvao kolege da im se pridruže u borbi za radna prava kako bi se svi zajedno izborili za profesionalnu slobodu u uslovima "straha, siromaštva i korupcije".
Sindikat novinara Srbije je u saopštenju naveo da se novinarstvo koje je nekada bilo "moćna, odgovorna >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i poštovana profesija" danas uglavnom svodi na "propagandnu mašineriju u rukama političara i njima bliskih tajkuna".
SINOS je naveo da je organizovanje u sindikalne organizacije prvi korak ka slobodnom novinarstvu u uslovima "straha, siromašva i korupcije".
"Sedmu silu nasledili su prekarni radnici - novinari s malim i neredovnim platama, nesigurnim statusom i neizvesnom budućnošću, od kojih poslodavci zahtevaju bespogovornu poslušnost", naveo je SINOS i pozvao sve da ignorišu zabranu poslovodstva o sindikalnom organizovanju.
Međunarodna federacija novinara, čiji je član SINOS, pozvala je svoje članice da obeleže Međunarodni praznik rada, Prvi maj.
"Istraživanja su potvrdila da u sredinama gde postoje sindikati i kolektivni ugovori novinari i medijski radnici imaju jača radna prava, veće plate i bolju zdravstvenu zaštitu i bezbednost", navodi se u saopštenju koje je potpisala predsednica Izvršnog odobra SINOS-a Dragana Čabarkapa.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.