Razvijene zastave LGBTIQ populacije u sedištu ombudsmana

Izvor: Studio B, 17.Maj.2013, 12:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razvijene zastave LGBTIQ populacije u sedištu ombudsmana

17. maj, Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije, obeležava se različitim manifestacijama, a prvi put se dodeljuje nagrada "Duga" za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije i zaštiti i unapređenju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji.

Povodom 17. maja - Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije danas je u sedištu zaštitnika građana razvijen simbol LGBTIQ (lezbejke, gejevi, biseksualne, transrodne, interseksualne i kvir osobe) populacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << - zastava duginih boja, čime je simbolično iskazana podrška tim osobama.

Kako je navedeno u saopštenju ombudsmana, zastave su razvijene u prisustvu predstavnika organizacija Labrisa i Gejtena.

Zaštitnik građana Saša Janković juče je poručio da su seksualna orijentacija i rodni identitet lična stvar, ali da se zaštita prava na različitost tiče svih.

Kako je navedeno u saopštenju zaštitnika građana, zaposleni u organima javne vlasti - obrazovanju, policiji, zdravstvu, socijalnoj zaštiti i svuda gde se odlučuje o pravima građana, posebno imaju obavezu da razumeju probleme i štite prava građana koji su na udaru homofobije i netolerancije uopšte.

Ombudsman je pozdravio iskorak koji je načinjen u Beogradu obezbeđivanjem višefunkcionalnog prostora za okupljanje, druženje, ali i smeštaj LGBT osoba, kada zbog nerazumevanja ostanu bez podrške porodice, što nije redak slučaj.
Pogledaj vesti o: Prvi maj

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zastava LGBT zajednice u Banjaluci

Izvor: BanjalukaLive.com, 17.Maj.2013

Na pasareli na zapadnom banjalučkom tranzitu jutros je postavljena zastava duginih boja, simbol LGBT zajednice. Zastava na kojoj je pisalo "Ljubav je ljubav" je ubrzo uklonjena, prenosi portal Istinito. Povod je očito bio Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije, koji se obilježava...

Nastavak na BanjalukaLive.com...

LGBT osobe u Srbiji: Zaštićene zakonski, ali ne i u praksi

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Maj.2013

Na Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije, koji se u svetu obeležava trinaestu, a u Srbiji devetu godinu, Srbija se ne može pohvaliti velikim iskorakom u zašiti prava manjinskih populacija, pogotovo LGBT osoba.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.