Radnici Prvog maja: Ovako ne ide

Izvor: B92, 17.Mar.2015, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici Prvog maja: Ovako ne ide

Trenutni status radnika u preduzeću AHA Mura Prvi maj neodrživ je i neizdrživ, poručuju sindikati.

Reprezentativni sindikati u kompaniji "AHA Mura Prvi maj", ASNS i "Nezavisnost", danas su rukovodstvu kompanije uputili zahteve da im do kraja meseca dostavi odgovore na pitanja da li će biti pokretanja proizvodnje u fabrici i dokle se stiglo u pregovorima sa potencijalnim klijentima, s obzirom da je, kako je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << konstatovano u saopštenju sindikalaca, ovakav status radnika neodrživ i neizdrživ.

Kako se navodi u saopštenju, jedini cilj sindikata ASNS i "Nezavisnost" od početka krize u pirotskoj konfekciji jeste očuvanje radnih mesta, nastavak proizvodnje i normalizacija poslovanja kompanije.

"Zbog nepokretanja proizvodnje, koja je u više navrata najavljivana, i odlaganja ročišta za usvajanje Unapred pripremljenog plana reorganizacije fabrike (UPPR), kod radnika je poljuljano poverenje u reorganizaciju fabrike putem UPPR-a", naveli su sindikati.

Oni ističu da su svesni da će, bez pokretanja proizvodnje i bez ugovorenih poslova, UPPR ostati samo mrtvo slovo na papiru.

"Zbog svega toga, kao i zbog činjenice da je ovakav status radnika neodrživ i neizdrživ, zahtevamo od rukovodstva fabrike, a pre svega od komercijale, da do 31. marta svim radnicima, sindikatima i javnosti saopšte da li mogu i u kom obimu da obezbede ugovore sa kupcima za pokretanje proizvodnje i da li se od često pominjanih potencijalnih partnera može očekivati neki vid saradnje i šta to može da znači za radnike", navodi se u saopštenju sindikata.

Sindikati navode i da će u zavisnosti od odgovora, oni odlučiti kako da deluju u narednom periodu, sa ciljem da se status radnika što pre razreši.

Kriza u pirotskoj konfekciji koja zapošljava 1.300 radnika počela je onog momenta kada je majka-firma, slovenačka "AHA Mura", otišla u likvidaciju zbog ogromnih dugovanja prema Poreskoj upravi Slovenije. Zaposleni u fabrici u Pirotu više od pola godine ne primaju plate, nemaju zdravstvene knjižice, pa su im porodice dovedene na ivicu egzistencije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zahtev dva reprezentativna sindikata rukovodstvu fabrike

Izvor: juGmedia, 17.Mar.2015

PIROT – Predstavnici dva reprezentativna sindikata u preduzeću “AHA Mura Prvi maj“, ASNS i sindikata “Nezavisnost“ uputili su zahtev rukovodstvu fabrike u kome zahtevaju odgovor na dva pitanja...Sindikalci traže da im se saopšti da li mogu, kada i u kom obimu da obezbede ugovore sa kupcima...

Nastavak na juGmedia...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.