Izvor: JUGpress.com, 01.Maj.2023, 22:19

Prvomajski skup UGS Nezavisnost: Sindikat nezamenjiv u zaštiti radnika

BEOGRAD

Srbija ne može da napreduje ako joj je jedini motiv jeftina radna snaga i uvećanje kapitala, izjavila je predsednica Ujedinjenih granskih sindikata “Nezavisnost” Čedanka Andrić na današnjem prvomajskom skupu održanom na Trgu Nikole Pašića u Beogradu.

Predsednica “Nezavisnosti” je poručila da radnice i radnici u Srbiji treba da se “opasulje” i da samo sindikalno organizovani mogu nešto >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << da urade na poboljšanju kvaliteta svog rada i života. “Pitaju nas da li stvarno postoji poverenje u sindikate, a ja vas pitam ko drugi štiti prava radnika u Srbiji nego sindikati”, naglasila je Čedanka Andrić.

“Nezavisnost” je ovogodišnji Međunarodni praznik rada obeležila pod sloganom “Sindikatu verujem – Nezavisnost!” sa ciljem da se ukaže na potrebu i značaj sidnikalne nezavisnosti, kao i da se oda priznanje svima koji su od 1991. godine imali hrabrost i volju da osnuju UGS “Nezavisnost” i da veruju u svoj sindikat.

“Izražavamo solidarnost sa svim radnicima u svetu, jer sindikalna solidarnost nema nacionalne granice”, istakla je Čedanka Andrić.

Ukazujući na glavne probleme radnika, predsednica “Nezavisnosti” je naglasila da su niske zarade oterale radnike iz Srbije, kvalifikovanu radnu snagu i mladost Srbije.

“Borimo se za veće zarade u javnom i privatnom sektoru, ali ne tako što će ih neko objaviti u toku svoje partijske kampanje, nego tako što će one biti rezultat kolektivnih pregovora”, kazala je Andrić, ističući da “Nezavisnost” bori da radnice i radnici u Srbiji imaju bezbedna i zdrava radna mesta.

Prema njenim rečima, jeste dobro što je usvojen novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu, ali nije dobro što nadležni nisu uvažili sve predloge sindikata koji bi dodatno unapredili zakonske norme. Andrić je rekla i da “Nezavisnost” traži od Ministarstva za rad i zapošljavanje da pojača kapacitete Inspektorata za rad, da inspektori nenajavljeno obavljaju nadzore u preduzećima i ustanovama i da se primenom mera za bezbedne I zdrave uslove rada sačuvaju zdravlje i životi radnika.

Andrić je napomenula da se “Nezavisnost” bori za povećanje minimalne cene rada, kao i da se poveća i medijalna zarada koju prima polovina zaposlenih a koja danas iznosi 62.000 dinara što je ispod prosečne zarade u Srbiji. Istakla je i da je “Nezavisnost” svojim znanjem kreirala predlog novog zakona o radu koji treba da omogući da svaki radnik u Srbiji bude zaštićen, a ne samo oni koji imaju klasične ugovore o radu.

“Želimo da sindikalno organizujemo sve radnike, po bilo kom osnovu da rade, pa i radnike migrante, i za njihova prava se borimo. Borimo se za to da se za strane radnike koji rade u Srbiji primenjuje Zakon o radu, da se kontroliše rad agencija koje ih dovode. Ne želimo robovski rad u Srbiji, želimo kao svuda u Evropi da ih sindikalno organizujemo”, istakla je predsednica UGS “Nezavisnost”.

Prvomajski sindikalni proglas na skupu je pročitao predsednik Granskog sindikata kulture, umetnosti i medija “Nezavisnost” Darko Šper.

“Naša snaga leži u poverenju naših članova da možemo da se izborimo sa svakom nepravdom, diskriminacijom i šikaniranjem zbog sindikalnog rada. Naša snaga je u solidarnosti, ne samo između naših članova, već i sa kolegama širom sveta. Naša solidarnost je trn u oku svih koji bi da nas napadnu i umanje našu snagu”, poručio je Šper ukazujući da članovi “Nezavisnosti” svakodnevno mete napada i pretnji.

Na bini prvomajskog skupa “Nezavisnosti” kome su prisustovale stotine radnika iz Beograda i drugih krajeva Srbije nastupio je dečji rok hor “Rok kids”.

Izvor: UGS Nezavisnost

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.