Prvomajska budilica za Kraljevčane

Izvor: Akter, 01.Maj.2015, 10:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvomajska budilica za Kraljevčane

Tradicionalnom "prvomajskom budilicom, svirkom i šetnjom gradskim ulicama, članovi orkestra "27. septembar", koji postoji pri Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Kraljevo, i ovog 1. maja probudili su Kraljevčane

Tradicija da kraljevački muzičari u čast Praznika rada zvucima koračnica pozdrave svoje sugrađane, duga je više od sedam decenija i prekidana je samo u, za grad i Kraljevčane, teškim godinama.

Orkestar "27. septembar" ime je dobio po datumu na >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << koji su 1941. godine iz tada okupiranog Kraljeva, neposredno uoči odmazde fašista koji su ubijali sto Srba za jednog mrtvog Nemca, partizani-ilegalci uspeli da napuste grad.

Oni su, svirajući koračnice, uspeli da pređu most na Ibru, koji su pod opsadom držale nemačke snage, jer su okupljeni građani Kraljeva uspeli da ubede dežurnu patrolu da je svirka vatrogasaca deo gradske tradicije.

Ilegalci u unifomama vatrogasaca pešice su došli do obližnje planine Goč, gde su formirali partizanski odred "Jovo Kursula".
Pogledaj vesti o: Prvi maj

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.