Prvi maj, godinu dana posle

Izvor: RTS, 16.Avg.2011, 20:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Prvi maj", godinu dana posle

Iako je u procesu restrukturiranja, industrija odeće "Prvi maj" u Pirotu povećava proizvodnju, plate i zaposlenost. Nakon godinu dana od raskidanja ugovora o privatizaciji, radi svih 1.500 zaposlenih, a prvi put posle 20 godina, u fabrici je zaposleno i 50 novih radnika.

Kada je pre nešto više od godinu dana raskinut ugovor o privatizaciji, u industriji odeće "Prvi maj" u Pirotu, samo je četvrtina kapaciteta >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bila uposlena, zarade su kasnile, a radnicima nisu bile overene zdravstvene knjižice. Danas u "Prvom maju" radi svih 1.500 zaposlenih.

Nakon raskidanja ugovora o privatizaciji ugovoreni su poslovi sa najpoznatijim evropskim kompanijama, a zarade su povećane. Prvi put posle 20 godina, u "Prvom maju" je zaposleno i 50 novih radnika.

Vredne "prvomajke" žure kako bi pre odlaska na godišnji odmor završile i poslednju ugovorenu isporuku za poznatu italijansku kompaniju. Iako ovde radi nepuna tri meseca, Ana Potić uvežbanim pokretima prišiva dugmad na muškim sakoima.

"Četiri godine sam bila na birou. Zadovoljna sam sad, a ni posao nije težak", kaže Ana Potić.

Premda je prosečna zarada 19 hiljada dinara, zaposleni u ovoj hali izrađuju vrhunska muška odela za najpoznatije evropske firme. Radnici kažu da se u poslednjih godinu dana osećaju sigurnije.

"Posla ima više, plate su malo povećali za oko 20 odsto, ali važno je to da je redovna", kaže radnica Evica Jovanović.

Njena koleginica Nela Ćirić kaže da je pored redovne plate i posla važno i to da su im knjižice overene na dve godine i da osećaju neku sigurnost.

Danijela Ristić, tehnička direktorka Hale 1, kaže da je potrebna dobra organizacija rada, ponekad čak i da se radi subotom kako bi se završio sav posao na vreme i roba ispostavila stranim kupcima.

Uz podršku države, koja je i najveći poverilac, "Prvi maj" je povećao izvoz 80 odsto, pa će do kraja godine u zemlje Evropske unije biti isporučena roba vredna skoro pet miliona evra.

Pošto je u poslednjoj deceniji, po raznim osnovama, fabriku napustilo više od 1.000 radnika, u "Prvom maju" smatraju da nema viška zaposlenih.

"Konfekcija 'Prvi maj' ima kapaciteta da može zaposliti još radnika. Ako je trend takav kakav je sada, mi ćemo ugovaranjem novih poslova imati potrebu za prijemom novih radnika", kaže zastupnik kapitala i direktor konfekcije 'Prvi maj' Veljko Krstić.

U "Prvom maju" žele da dokažu kako i fabrika u procesu restrukturiranja može da posluje pozitivno. Oni smatraju da je to najbolja polazna osnova za pregovore sa strateškim partnerima, a dogovor sa Vladom Srbije i lokalnom samoupravom Pirota jeste da oni moraju biti iz tekstilne branše i da imaju višegodišnje pozitivno poslovanje.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.