Posmrtni ostaci kraljevića Andreja u Beogradu

Izvor: Studio B, 14.Maj.2013, 12:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posmrtni ostaci kraljevića Andreja u Beogradu

Posmrtni ostaci princa Andreja Karađorđevića, mlađeg brata poslednjeg jugoslovenskog kralja Petra Drugog, biće dopremljeni danas iz SAD u Beograd.

Kako je saopštila kancelarija princa Aleksandra Karadorđevića, patrijarh Irinej služiće pomen u 15.00 u kraljevskoj kapeli Svetog Andreja Prvozvanog na Dedinju.

Kraljević Andrej rođen je 26. juna 1929. na Bledu, u Sloveniji, a preminuo je 7. maja 1990. u Irvinu, u Kaliforniji. Bio je najmlađi sin kralja Aleksandra >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Prvog i kraljice Marije, posle Petra i Tomislava. Diplomirao je matematiku na Kler koledžu u Kembridžu i izgradio uspešnu karijeru brokera za osiguranja.

Posmrtni ostaci kralja Petra Drugog i njegove supruge i majke, kraljice Marije i kraljice Aleksandre, kao i brata Andreja biće sahranjeni 26. maja u Crkvi svetog Đorđa na Oplencu.

Marija Karađorđević (1900-1961), majka Petra Drugog, bila je kraljica Kraljevine SHS i Jugoslavije od 1922. do 1934. Umrla je u Londonu. Njeni posmrtni ostaci dopremljeni su u Srbiju 29. aprila. Kraljica Aleksandra bila je kćerka kralja Aleksandra od Grčke i princeze Aspazije od Grčke i Danske. Rodila se u Atini 25. marta 1925, a umrla je 30. januara 1993. u Istočnom Saseksu u Engleskoj. Sahranjena je na atinskom groblju Tatoj, a njeni posmrtni ostaci dopremljeni su u Beograd 9. maja.

Posmrtni ostaci Petra Drugog (1923-1970) preneti su iz SAD u Srbiju 22. januara ove godine. Kralj Petar je napustio zemlju tokom napada nacističke Nemačke i njenih saveznika na Jugoslaviju u Drugom svetskom ratu 1941. i živeo je u Velikoj Britaniji i SAD. Jugoslavija je posle oslobodilačkog rata, 1945, proglašena za republiku, a Petar Drugi je poslednje godine života proveo u SAD, gde je umro 1970. Sahranjen je u Crkvi Svetog Save u Libertivilu, nedaleko od Čikaga.

Vlada Srbije je septembra prošle godine odlučila da formira Organizacioni odbor za prenos posmrtnih ostataka članova porodice Karađorđević u porodičnu kriptu Crkve svetog Đorđa na Oplencu. Za predsednika Odbora imenovan je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.
Pogledaj vesti o: Prvi maj

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.