Popović traži od VSS da preispita odgovornost sudije Đerić

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jul.2021, 15:16

Popović traži od VSS da preispita odgovornost sudije Đerić

Ministarka pravde Maja Popović podnela je danas zahtev Visokom savetu sudstva (VSS) da u skladu sa svojim nadležnostima preispita postojanje disciplinske odgovornosti sudije za prethodni postupak Prvog osnovnog suda u Beogradu Radmile Đerić, koja je prošle sedmice odbila predlog tužilaštva da odredi pritvor Lazaru Galiću.

Galić se sumnjiči da je svojim automobilom na pešačkom prelazu na Karaburmi 18. jula udario dvoje dece i teško ih povredio, pa pobegao, a jedno dete >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je nekoliko dana kasnije preminulo. Po žalbi tužilaštva, njemu je u petak određen pritvor krivičnog vanpretresnog veća suda.

U Ministarstvu pravde za Tanjug kažu da su za vođenje disciplinskog postupka nadležni disciplinski organi VSS - Disciplinski tužilac i Disciplinska komisija, koji na osnovu zakona treba da postupaju hitno kako vođenje disciplinskog postupka ne bi zastarelo u roku od dve godine od dana kada je disciplinski prekršaj izvršen.

Ukoliko bude utvrđeno da postoji odgovornost sudije za izvršeni disciplinski prekršaj, njemu se može izreći javna opomena, umanjenje plate do 50 odsto najduže godinu dana, kao i zabrana napredovanja u trajanju do tri godine.

Međutim, pored ovih sankcija, ukoliko bude utvrđeno da postoji odgovornost sudije za težak disciplinski prekršaj može biti pokrenut i postupak za razrešenje sudije, navode u Ministarstvu pravde.

Ističu takođe da sudija ne može biti krivično odgovoran za mišljenje koje je izneo u obavljanju sudijske funkcije.

Popović je u petak najavila ovaj zahtev, pored ostalog navodeći da "pritvor nije određen u situaciji kada je osumnjičeni nakon saobraćajne nesreće pobegao - napustio lice mesta, te u situaciji kada je u konkretnom slučaju postojalo više zakonskih razloga za određivanje pritvora".

Drustvo sudija: VSS da objasni javno kako radi pravosuđe

Društvo sudija Srbije pozvalo je danas Visoki savet sudstva (VSS) da javnosti objasni način funkcionisanja pravosuđa, a povod je slučaj zbog kojeg su se prethodnih dana okupljali građani na Karaburmi u Beogradu negodujući zbog toga što je vozač koji je usmrtio dečaka bio pušten da se brani sa slobode.

Društvo sudija je u saopštenju uputilo izraze saučešća porodici stradalog dečaka.

L.G. je zbog toga što je izazvao tragediju svojim automobilom 18. jula uhapšen dan kasnije, da bi u sredu bio pušten da se brani sa slobode i to odlukom sudije za prethodni postupak, ali je dva dana kasnije ponovo lišen slobode, a nakon što je krivično vanpretresno veće suda usvojilo žalbu tužioca i odredilo mu pritvor.

Društvo sudija traži od VSS da u skladu sa Ustavom i zakonima objasni da su sudovi samostalni i nezavisni u svom radu te da sudske odluke ne mogu biti predmet vansudske kontrole, već da ih mogu preispitati samo nadležni sudovi u zakonom propisanom postupku.

Društvo sudija podseća VSS da treba da ukaže da sudija ne može biti pozvan na odgovornost za izraženo mišljenje prilikom donošenja sudske odluke, osim ako se ne radi o krivičnom delu, odnosno kršenju zakona od strane sudije, kao i da je pritvor jedna od mera za obezbeđivanje prisustva okrivljenog i nesmetano vođenje krivičnog postupka.

"Pritvor se određuje kada se ovi ciljevi ne mogu postići blažim merama kao što su zabrana napuštanja boravišta, jemstvo, zabrana napuštanja stana i druge mere", navodi se u saopštenju Društva sudija i napominje da je zatvor kazna koja se izriče u zakonom određenim slučajevima, nakon okončanja krivičnog postupka.

Ove odredbe i njihovo poštovanje nužni su da bi se obezbedilo funkcionisanje pravne države i zaštita građanskih prava i sloboda i postoje u svakom demokratskom društvu, naglašava Društvo sudija.
Pogledaj vesti o: Prvi maj

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Ministarka pokrenula ispitivanje odgovornosti sudije u slučaju vozača s Karaburme

Izvor: Radio 021, 26.Jul.2021

Ministarka pravde Maja Popović podnela je danas zahtev Visokom savetu sudstva (VSS) da u skladu sa svojim nadležnostima preispita postojanje disciplinske odgovornosti sudije Radmile Đerić.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.