Novi poslovi za pirotske tekstilce

Izvor: RTS, 16.Maj.2011, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi poslovi za pirotske tekstilce

U industriji odeće "Prvi maj" u Pirotu, zbog povećanja obima proizvodnje, posao će dobiti 50 radnika. Na konkurs za nova radna mesta javilo se više od 100 nezaposlenih.

Iako u procesu restrukturiranja, zbog povećanja obima posla, u industriji odeće "Prvi maj" iz Pirota, planiraju da uposle 50 novih radnika. Bez obzira što je izostala saradnja "Hugo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Bosa" i industrijie odeće "Prvi Maj", pirotski tekstilci rade punom parom.

Tako je posle skoro godinu dana od raskida ugovora o privatizaciji, iako je preduzeće u restrukturiranju, "Prvi Maj" u prilici da zaposli nove radnike. Interesovanje je bilo veliko, a na konkurs za 50 radnih mesta javilo se duplo više kandidata.

Kandidati koji su prošli testiranje u Filijali Nacionalne službe zapošljavanja u Pirotu, počeli su obuku u fabričkim halama industrije odeće "Prvi Maj". Uz pomoć iskusnih majstora pokušaće da u narednih mesec dana što bolje savladaju ili usavrše tehniku šivenja.

"Završila sam Višu tekstilno-tehničku školu u Leskovcu i 11 godina čekam posao. Radno iskustvo nemam", kaže Marina Anđelković, polaznica obuke.

Sanja Tričković kaže da je potrebno malo više vremena da se savladaju sve operacije, ali da se uz malo truda može odgovoriti zahtevima.

"Polaznice obuke su relativno kratko ovde i još je rano da ih ocenjujemo, mada, već su se neki od njih istakli, pa možemo da kažemo da bi bili dobri radnici", kaže instruktorka šivenja Žaklina Manojlović.

Prioritet imaju mladi ljudi

Potreba za upošljavanjem novih radnika javila se zbog povećanja obima posla, a šansa je data mladim ljudima koji su završili tekstilnu školu, kažu u rukovodstvu "Prvog maja".

"Mi smo smatrali potrebnim da i ono malo nezaposlenih kapaciteta zaposlimo, zato što zaista to možemo i što to neće biti opterećenje za "Prvi Maj" nego će na neki način i povećati profitabilnost "Prvog Maja", kaže direktor industrije "Prvi Maj"u Pirotu Veljko Krstić.

Krstić je istakao da "Prvi maj" stalno ugovara nove poslove kao i da svi partneri sa kojima sada sarađuje u sezoni su povećali svoje količine od 30 do 50 odsto.

Industrija odeće "Prvi Maj" trenutno radi za nekoliko velikih inostranih partnera iz Nemačke, Irske i Italije. To daje novu nadu da će posle mnogo problema nekadašnje "čudo od fabrike" ponovo postati lider u tekstilnoj industriji na ovim prostorima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.