Novi Sad ostavio na cedilu one koji su ga izgradili

Izvor: Radio 021, 12.Avg.2015, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi Sad ostavio na cedilu one koji su ga izgradili

Već devet godina 62 porodice smeštene u barakama na takozvanom naselju Depresija, kucaju na vrata gradskih čelnika, ali godinama dobijaju samo prazna obećanja, tužbe, a sada i nasilna iseljenja.

U ovom novosadskom naselju od 70-tih godina prošlog veka žive porodice radnika nekadašnjih građevinskih firmi "Neimar", "Žegrap" i "Prvi maj", a tokom godina ovde je naseljeno i nekoliko porodica socijalnih slučajeva. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Decenijama su uredno plaćali poreze i komunalije, iako su doduše računi stizali na njihove davno propale firme, da bi se 2006. iznebuha pojavio vlasnik parcele na kojoj se nalazi ovo "privremeno" naselje.

"Pomenuti vlasnik parcele zove se Savanović Aleksandar i on je navodno ovo zemljište kupio od firme "Elektroloznica", sa čijim smo predstavnicima godinama održavali sastanke nadajući se da će nam nekako izaći u susret, ali oni su nam nudili samo iseljenje bez brige o našoj daljoj sudbini. Kasnije smo od službenika u Katastru saznali da pomenuta parcela nikada i nije bila u vlasništvu "Elektroloznice", već "Prvog maja", te da je na neki volšeban način sve to papirološki sastavljeno i da je u pitanju greška", kaže za 021 Ljubića Amidžić, bivša radnica "Prvog maja", koja sa porodicom od 1978. godine živi u Depresiji.

Ona za 021 otkriva da ih je Savanović 2007. tužio, i to ne po zbirnoj tužbi već je tužio svaku pojedinačnu osobu koja na "njegovoj" parceli živi, uključujući i maloletnu decu. Od tada preko stotinu stanovnika ovog dela Novog Sada vodi zasebne sporove sa njim.

"Ja stanove nemam, niti mogu da im dam, jer oni nemaju ni jedan jedini papir o vlasništvu. Oni žive bukvalno na mom posedu, na mojoj imovini", jedini je stav Savanovića.

Kako u agoniji žive već skoro deceniju, stanovnici Depresije obraćali su se svim nadležnim institucijama u gradu, raznoraznim gradonačelnicima i pravnicima, od kojih su čak poneki obećavali rešenje njihove stambene situacije, ali kako su odlazili sa vlasti tako je odlazila i želja da se ovim ljudima pomogne.

Međutim, sada se više nema kud, jer su dva stanovnika ovog dela grada, Vukašin Despotović i Radoman Šekularac, pre nedelju dana nasilno izbačeni iz svojih stanova te su sada beskućnici.

"Spavam gde me ko primi, nemam kome da se obratim osim novinarima, niko ne želi da reši moj problem. Ceo život sam radio da bi sad bio beskućnik, a o tome koliko sam bolestan ne želim ni da vam pričam, jer mi sažaljenje ne treba", kaže Šekularac za 021.

Em beskućnici em ni ličnu kartu ne mogu da izvade

Da grad Novi Sad ne mari za one koji su ga sagradili, govori i slučaj Pavlović Vida, takođe bivšeg radnika "Prvog maja", kome je nedavno istekla lična karta. Kada je otišao sa papirologijom i uplaćenom taksom da izvadi novu, rekli su mu da ličnu kartu ne može da dobije jer ne može da dobije ni potvrdu o prebivalištu niti prijavi adresu, zbog toga što je u sudskom sporu sa vlasnikom parcele na kojoj živi.

Iz Gradske kuće za sada stiže samo muk. Iz Grada se do sada se niko nije obratio nesrećnim Novosađanima, niti je iko od novinara uspeo sa njima da stupi u kontakt. (Gordana Ćosić - Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli )

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.