Neizvesna sudbina Prvog maja u Pirotu

Izvor: RTS, 03.Jun.2014, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neizvesna sudbina "Prvog maja" u Pirotu

Finansijski krah slovenačke modne kuće AHA Mura direktno je pogodio i pirotski "Prvi maj" koji je deo te kompanije. O sudbini "Prvog maja", razgovaralo se i na najvišem državnom nivou, prilikom posete slovenačkog predsednika Srbiji, a u Pirot je stigao i stečajni upravnik iz Murske Sobote.

"Prvi maj" je 2012. godine prodat za nešto više od 2 miliona evra slovenačkoj "AHA Muri". Novi vlasnici preuzeli su obavezu da investiraju oko 11 miliona evra i zaposle >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 1.328 radnika. Zauzvrat su od države Srbije dobili 6,6 miliona evra na ime subvencija, odnosno 5 hiljada evra po radniku.

Stečajni upravnik, koji je došao u Pirot nije precizirao novinarima da li imovina "Prvog maja" ulazi u stečajnu masu i naglasio da je razlog njegovog dolaska da proceni situaciju u Murinoj fabrici i, kako je rekao, "završi priču sa ‘Prvim majem’".

"Ako dobro posluje ili ćemo ga prodati kao pravni subjekt ili transformisati u skladu sa zakonom", objašnjava stečajni upravnik "AHA Mure" Stevo Radovanović. "Ako slabo posluje, ja kao zastupnik vlasnika, ako je platno nesposoban odnosno insolventan, moram da zadužim zakonskog zastupnika Mure u Pirotu da preduzme sve što je potrebno u insolventnom postupku."

Menadžment "Prvog maja" ne krije da je situacija krajnje neizvesna i očekuje da se država uključi u rešavanje problema.

"Mi imamo akutni problem poslovanja u našoj firmi koja posluje sa gubitkom od prošle godine, ali  i u ovoj godini, a dva su osnovna razloga. S jedne strane smo imali veći broj zaposlenih radnika, prevashodno mladih sa Nacionalne služne za zapošljavanje, što nije bilo predviđeno prvobitnim projektom. S druge strane imamo nedavoljan nivo investicija koji je bio predviđen tim istim projektom", kaže Slaviša Svilarov, finansijski direktor "Prvog maja - AHA Mure".

Problem sa isplatom zarada, po rečima generalne direktorke Maše Flegar, postoji već nekoliko meseci i da su u petak isplatili samo trećinu aprilske plate, što sigurno nije dobro, jer radnici očekuju da na vreme prime svoje plate.

Država je od kupca "Prvog maja" uzela garanciju u iznosu datih subvencija sa rokom važenja do 2016. godine. Ostaje da se vidi da li je moguće da te pare i vrati. Propadanje "Prvog maja" imalo bi posledice za ceo Pirot, jer posle "Tigra" i "Tigar Tajresa", najveći broj Piroćanaca egzistenciju obezbeđuje u toj fabrici.

rts.pirot@rts.rs

+381 10 311 910

 
Pogledaj vesti o: Prvi maj

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Pirot: “Hugo Boss” zainteresovan za fabriku “AHA Mura - Prvi maj”

Izvor: Blic, 03.Jun.2014

U pirotskom preduzeću “AHA Mura Prvi maj” juče je boravio strečajni upravnik iz Murske Sobote Stevo Radovanović, koji je posle razgovora sa rukovodstvom fabrike, izrazio optimizam u pogledu budućnosti pirotske fabrike, ali i slovenačke “AHA Mure”. ..U “AHA Muri” u Murskoj Soboti proglašen...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.