Ne može im niko ništa-roštilj mora da se jede za 1. maj

Izvor: Mondo, 01.Maj.2019, 07:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne može im niko ništa-roštilj mora da se jede za 1. maj

U Srbiji kišovito i hladno, ali...

"Najhrabriji" su ipak izašli na izletišta i zapalili roštilje...

Na beogradskom izletištu Košutnjak razapeti su šatori i upaljena vatra.

Ima i onih koji su se setili da danas zarade, pa prodaju suva drva za potpalu. Pogledajte snimak:

Izvor: Tanjug

  Evo i fotografija:

 Slično je, javljaju mediji  na drugim izletištima u Srbiji. U toku su okupljanja u Nišu, Jagodini...
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<
A NEKO I PROTESTUJE...

Sa druge strane, ima i onih koji ovaj praznik i dalje doživljavaju kao dan borbe za prava radnika, pa su tako Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati "Nezavisnost" najavili i da će ove godine obeležiti Međunarodni praznik rada protestom u centru Beograda.

Prvi maj - praznik rada Srbija dočekuje protestom sindikata koji traže veće plate i uz ocenu poverenice za ravnopravnost da je tržište rada oblast u kojoj je diskriminacija najzastupljenija već godinama...

"Dve reprezentativne sindikalne centrale hoće da se i sa ovog mesta, čuje naš glas za bolji i pravičniji svet, za odbranu prava radnika, za veće plate, za više radnih mesta, za ostanak i perspektivu mladih...", navodi se u saopštenju ta dva reprezentativna sindikata.

Parola sindikata za ovogodišnji prvomajski protest je "Veće plate - za opstanak i ostanak".

Skup će 1. maja početi u 12 časova na Trgu Nikole Pašića, odakle će biti organizovana šetnja do spomenika Dimitriju Tucoviću na Slaviji.

Tržište rada je oblast u kojoj je diskriminacija najzastupljenija već godinama, izjavila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković .

Janković je rekla da je taj praznik prilika da se uz čestitke podseti i na probleme u vezi sa ostvarivanjem prava rada jer, kako je istakla, dostojanstven život od sopstvenog rada i poštovanje prava radnika i radnica, predstavljaju osnovni postulat načela jednakosti u radnim odnosima, ali i zadatak za celo naše društvo.

"Tržište rada je oblast u kojoj je diskriminacija najzastupljenija već godinama i pritužbe pokazuju da postoji široka lepeza kršenja prava na ravnopravnost u toj sferi. Pored žena, a naročito porodilja, starijih i osoba sa invaliditetom u najugroženije društvene grupe spadaju siromašni građani i građanke koji neretko prihvataju nehumane uslove rada, ali i mladi koji napuštaju Srbiju u potrazi za poslom", rekla je Janković, piše u saopštenju.

Takođe, dodala je, među čestim osnovima za diskriminaciju na radu nalaze se i zdravstveno stanje i sindikalna pripadnost.

Janković je istakla da diskriminacija u oblasti radnih odnosa, osim što predstavlja kršenje ljudskih prava, ima i negativne posledice na ukupan ekonomski napredak jer povećava broj siromašnih i socijalno isključenih.

"Njeno suzbijanje je uslov za društveni prosperitet i rast životnog standarda", naglasila je Janković i dodala da organi vlasti, a naročito kreatori politika koje se odnose na zapošljavanje, moraju intenzivirati aktivnosti u cilju efikasnije zaštite prava zaposlenih.

Poverenica podseća da je, u skladu sa tim ciljem, Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu podnela Inicijativu za izmene ili stavljanje van snage zakona kojim je zabranjeno zapošljavanje u javnom sektoru, imajući u vidu posledice funkcionisanja službi u oblasti zdravlja, prosvete, socijalne zaštite, brige o deci, nauke i kulture.

Istovremeno, poverenica najavljuje da će na Međunarodni dan tolerancije, podneti Narodnoj skupštini Poseban izveštaj o diskriminaciji u oblasti rada i zapošljavanja, gde će biti detaljno prikazani svi relevantni podaci, ali i preporuke za unapređenje ravnopravnosti u toj oblasti.

ZAŠTO SE OBELEŽAVA 1. MAJ

Na 1. maj 1886, više desetina hiljada radnika u Čikagu izašlo na ulice zahtevajući bolje uslove rada i osmočasovno radno vreme.

Organizatori protesta su zahteve prethodno uputili poslodavcima i vlastima tražeći da ih ispune do tog datuma. Kao odgovor, usledila je represija, a u sukobima sa policijom bilo je žrtava i ranjenih na obe strane. Ishod je bio da su sedmorica sindikalnih aktivista osuđeni na smrt.

Godine 1893. održana je prva prvomajska "proslava" u Srbiji u "Radničkoj kasini" u Beogradu, odakle je 17 zanatlija krenulo u Topčider gde je pročitan pozdrav socijaliste Vase Pelagića "mladom srpskom proletarijatu".

Odmah zatim je zbor bio rasteran, kao i svi naredni za vreme Kraljevine Jugoslavije, jer je znalo da se okupi i desetine hiljada ljudi. Prvi maj bio jezabranjen od 1919. godine.

Posle Drugog svetskog rata je postao običaj da se tog dana u zoru izlazi na Prvomajski uranak u prirodu, ako već nije bilo socijalističke parade.

Kako ćete vi provesti dan? Da li radite ili slavite?

Može uranak, ali popodne

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.