Narodni muzej: Prvih 170 godina

Izvor: Blic, 06.Maj.2014, 19:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Narodni muzej: Prvih 170 godina

Izložba “Svetlost u mraku Prvog svetskog rata” biće otvorena 10. maja u 13 sati u Narodnom muzeju, čime će biti obeleženo i 170 godina postojanja nacionalnog muzeja. Povodom 170 godina postojanja, od subote u Narodnom muzeju izložba "Svetlost u mraku Prvog svetskog rata"

Izložba sa podnalovom Vrhunska ostvarenja protagonista impresionizma u Srbiji realizuje se u čast 170 godina osnivanja, ali i kao upozoravajuće podsećanje na 100 godina od početka Prvog svetskog rata.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
- Kroz antologijski izbor umetničkog stvaralaštva iz prve dve decenije 20. veka naša publika ima priliku da upozna najviše domete srpskog impresionizma, nezaobilazne u pregledima umetnosti u našim i svetskim galerijama i muzejima. Na izložbi realizovanoj u okviru državnog programa obeležavanja stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata predstavljena su vrhunska ostvarenja protagonista impresionizma koja se čuvaju u Narodnom muzeju, Muzeju savremene umetnosti, Muzeju grada Beograda, Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, Umetničkoj galeriji Nadežda Pertović, Muzeju grada Beograda, kao i radovi koji se nalaze u privatnim kolekcijama – navode iz nacionalnog muzeja.

Posetioci Narodnog muzeja do 10. septembra imaju priliku da vide remek-dela Nadežde Petrović, Mališe Glišića, Milana Milovanovića i Koste Miličevića, čiji su životi i umetnost svetlosti trajno prepleteni sa užasima i mrakom Velikog rata.

Upravo su oni učinili iskorak ka savremenom umetničkom izrazu i njihov umetnički opuspredstavlja početak moderne u Srbiji. Podstaknuti zaostavštinom izvornog impresionizma, razvili su autentičan umetnički izraz i time, kao što autor izložbe, muzejski savetnik Ljubica Miljković u izložbenom katalogu zaključuje: Ozarili su doba posrnuća, sunovrata i mraka civilizacije.

Predstavljajući slikarstvo koje nastaje i traje uprkos ratnim nedaćama, izložba "Svetlost u mraku Prvog svetskog rata" oslikava stvaralačku snagu i kreativnost koje bez obzira na okolnosti nalaze svoj put.

U okviru obeležavanja stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata u atrijumu Narodnog muzeja u nedelju, 11. maja, u 19.30 sati biće izvedena predstava "Solunci govore".

Reč je o projektu Akademije umetnosti iz Beograda, rađenom po dramskom tekstu Antonija Đurića, u režiji Cisane Murusidze, a u kome će se "oživeti sećanje na sve srpske rodoljube koji su nesvakidašnjim stradanjima doprineli pobedi u Velikom ratu".

Zahvalnice Narodnog muzeja

Svečanost povodom obeležavanja Dana Narodnog muzeja u Beogradu biće urpiličena u petak, 9. maja, od 12 sati. Tada će se prisutnima obratiti mr Bojana Borić Brešković, v.d. direktora Narodnog muzeja, koja će u svom obraćanju podsetiti na najznačajnije projekte realizovane u proteklih godinu dana kao i projekte koji Muzej očekuju u predstojećem periodu.

- Biće ovo prilika da od gospodina Ive Lozice, predsednika Upravnog odbora Fondacije Narodnog muzeja Beogradu saznamo više o novoosnovanoj Fondaciji Narodno muzeja i njenim ciljevima – navode iz Narodnog muzeja.

U delu programa koji će uslediti svečano će biti uručena nagrada Narodnog muzeja za najbolji diplomski rad Odeljenja za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu, a biće to prilika i da se nacionalni muzej zahvali svim darodavcima koji su tokom protekle godine, nesebičnim darivanjem obogatili kolekcije ove institucije, kao i zaslužnim pojedincima i ustanovama u saradnji sa kojima je Narodni muzej realizovao svoje programe, i svojim zaposlenima.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Prvi maj

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.