Izvor: RTS, 01.Maj.2021, 20:23

Na uranku širom Srbije - neki planiraju da ostanu do ponedeljka

Prvomajski uranak je tradicija koju su rado prihvatili i mladi. Zauzimanje najboljeg mesta na izletištima počelo je još prošle noći. Neki planiraju da ostanu sve do ponedeljka.
Prošli Prvi maj građani su proveli zatvoreni u svojim stanovima, pa im je današnji sunčan i topao praznik bio pravi poklon. Izletišta su bila puna, u zlatiborskom selu Vodice, sve je onako po propisu. Roštilj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << cvrči, ražanj se okreće, i neizostavni trubači. 

"Posle svega što smo proživeli za ovih godinu dana, da se sad malo opustimo i uživamo", raduje se jedna gošća Zlatibora .
U Ovčarsko-kablarskoj klisuri katamarani plove meandrima Zapadne Morave, a aktivniji izletnici osvajaju planinske vrhove.
Posetioci ističu da tu ima staza za sve, i one blaže i one strmije. Tu su i vodiči koji pomažu ljudima da se popnu na vrh da uživaju u prelepim vidicima i provedu lep dan u prirodi.
Na Goču ima i onih koji su došli sa kamp-prikolicama.
Jedan od roditelja kaže da su došli juče s decom i da ostaju do ponedeljka. 
"Prelepo je, družimo se po ceo dan. Odlično je što smo svi mi raspoloženi, a ovo je jedan sjajna situacija za druženje", zadovoljna su deca.
Sneg na Kopaoniku i Staroj planiniKopaonik i Stara planina su ovaj Prvi maj dočekale pokrivene snegom. Za najzagriženije skijaše, dobra prilika za još koji spust.
"Sneg za Prvi maj neočekivan, jeste malo mekan ali dobro, za prvi maj ne možemo više ni očekivati", navodi jedan od skijaša.
Drugi ističu da ima ljudi, a i da je u suštini dovoljno sve prostrano, uređeno, nema gužvi i da je baš uživanje.
Uranak i praznici u BeograduNakon jučerašnjeg juriša ka turističkim mestima širom zemlje u kojem su Beograđeni prednjačili, ono malo njih koji su ostali u gradu, dan provodi na Košutnjaku, Avali ili Adi Ciganliji.
"Lepo se družimo, lep je dan i treba ga iskoristiti. Dva dana smo ovde, imamo i muziku, bili su i trubači a imamo i svoju muziku", poručuju mladi.
Kažu i da su pravili roštilj tamo gde je dozvoljeno, da su sve izbacili gde treba, vratili nazad roštilj, jeli lepo, i da se druže. 
Momci u najboljim godinama zamišljeni nad šahovskim tablama. Kažu da su među njima sve dobri majstori i da vodi žestoka bitka na 64 polja.
O poštovanju protivepidemijskih mera na izletištima širom Srbije, teško da bi se moglo govoriti. Srećom svi su na otvorenom pa je i mogućnost zaražavanja manja.
Iako na Adi Ciganliji sezona kupanja još nije otvorena, jer je vreme nestabilno, mnogi se oglušuju o apele nadležnih da ne rizikuju zdravlje i ne ulaze u jezero jer je voda samo 14 stepeni.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.