Izvor: RTS, 04.Maj.2021, 15:21

Lazareva pećina, bogatsvo ukrasa ali i najbrojnije stanište slepih miševa na Balkanu

Prvi maj označio je i početak rada Lazareve pećine, turističke atrakcije nadomak Bora. Lokalitet je otvoren za posetioce još 1953. godine, a turistička staza, osvetljena i obezbeđena, duga je 900 metara.
Na završetku impresivnog Lazarevog kanjona, ispred same pećine, od prepodneva sakupljaju se turisti, znatiželjnici i planinari iz svih krajeva Srbije. Sa jednom grupom krenula je i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << naša ekipa. Za turističke posete uređene su staze u dužini od 900 metara.

Lazareva pećina je značajan arheološki lokalitet. Najstarije naselje pripada početku bakarnog doba. Bogata je  pećinskim nakitom, stalaktitima, stalagmitima, bigrenim i kalcetnim kadicama.
Živi svet Lazareve pećine obiluje brojnim, nedovoljno proučenim oblicima života. Pećine, kao zatvoreni sistem, svoje stanovnike vode sopstvenim putevima evolucije.

Najbrojniji današnji stanovnici ove pećine su slepi miševi. U unutrašnjosti Lazareve pećine postoji 24 vrste slepih miševa od 27 koliko je registrovano na Balkanu.

Lazareva pećina je izvorska pećina. U neposrednoj blizini ulaza, u koritu Lazareve reke voda izbija na površinu u formi jakog kraškog vrela.

Impozantan je Lazarev kanjon koji je uvek privlačan turistima. Karakteristika samog kanjona je ta što je najveći u Srbiji, dugačak je devet kilometara, širina kanjona je na nekim mestima samo tri do četiri metra, dubina i do 500 metara.

Ovaj speleološki lokalitet radiće svakog dana do kraja oktobra i usklađivaće mere sa epidemijskom  situacijom i odlukama Vlade Republike Srbije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.