Kako je penzionisani Nišlija doneo Barselonu u svoj kraj /VIDEO

Izvor: B92, 28.Avg.2017, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je penzionisani Nišlija "doneo" Barselonu u svoj kraj /VIDEO

Zahvaljujući penzioneru Draganu Kitanoviću, deo Prvomajske ulice u Nišu podseća na čuveni park Guelj u Barseloni. Taj park je i bio inspiracija ovom kreativnom čoveku za mozaik koji je napravio na zidu svoje porodične kuće.

Malo strpljenja, mašte i kreativnosti – dovoljno da sredina u kojoj živite izgleda drugačije.

"Deluje prijatnije. Samo jedna intervencija koja je ušla napravila je neko osveženje ambijenta“, priča Kitanović.

Od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << slomljenih keramičkih pločica za dva meseca na zidu porodične kuće Kitanovića nastalo je pravo umetničko delo.

"Uzimaju se keramičke pločice. Lepe se ca cemetnim lepkom. Pločice ukrajam sa specijalnim kleštima, čekićem, lomim ih nepravilno. Od trenutne imaginacije zavisi kako će šta biti urađeno, dosta je improvizacije“, priča Dragan.

Da ulepša svoj deo okoline Draganaa je inspirisao park čuvenog Gaudija u Barseloni.

"Osetio sam jednu radost kod ljudi koji učestvuju. Kao da se desio narodni vašar i ta spontana reakcija je prešla na mene i ja sam poželeo da to uradim i kod nas“, dodaje.

Kad se zaviri u draganovu radionicu, slika je još živopisnija. Od drveta, starih predmeta i drugih otpadaka ovde nastaju mala umetnička dela.

Dragan koji je, kako kaže, sticajem životnih prilika postao pravnik, ali uvek po opredeljenju bio umetnik, veruje da će ono što on radi biti provokacija i inspiracija za druge kreativne ljude da učine bar malo da grad izgleda mnogo lepše.
Pogledaj vesti o: Prvi maj

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.