Grupa radnika pirotske fabrike “AHA Mura Prvi maj“ počela štrajk gladju

Izvor: juGmedia, 27.Okt.2014, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grupa radnika pirotske fabrike “AHA Mura Prvi maj“ počela štrajk gladju

PIROT – Grupa od 17 radnika pirotske fabrike “AHA Mura Prvi maj“ započela je danas štrajk glađu

Pre štrajka načelniku Pirotskog upravnog okruga predali su pismo upućeno predsedniku Vlade u kome traže pomoć.

„Ovo je zadnji pokušaj da se reši status preduzeća. Štrajkovaćemo dok se ne reši naš status- kaže radnica Karolina Rančić >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << koja ima staž od 29 godina i koja se odlučila na štrajk gladju.

Poverenici oba reprezentativna sindikata – ASNS-a i “Nezavisnost“ koji takodje štrajkuju gladju u načelstvu Pirotskog okruga predali su pismo premijeru u kome traže pomoć.

„Glad i nemaština su nas naterali na ovaj korak. Platu ne primamo već tri meseca. Ne tražimo milostinju već tražimo da radimo i zaradimo. Nećemo odustati. Štrajkovaćemo do poslednje kapi krvi – kaže poverenik ASNS-a Vladica Marinković.

Poverenik UGS “Nezavisnost“ Saša Potić kaže da je ovo poslednje što mogu da učine za radnike i firmu i da je to krajnji ishod.

„Svih 1.300 radnika su u nekom vidu štrajka jer ne primaju platu tri meseca. Tražimo pomoć države koja nas je prodala. Neka nam sada ponudi neko rešenje. – kaže Potić.

Slovenačka kompanija “AHA Mura“ je u maju odlukom Okružnog suda u Murskoj Soboti zbog velikih dugovanja za neizmirene poreze, otišla u stečaj. Pirotska fabrika postala je deo stečajne mase zbog čega je i njen opstanak doveden u pitanje a radnici su u štrajku od 25. septembra. U septembru 2012. godine englesko-slovenačka firma “AHA grupa“ kupila je tri proizvodne hale pirotskog “Prvog maja“ za 2,1 milion evra. Od države je na ime subvencija dobila 6,6 miliona evra, odnosno 5.000 evra za svako novootvoreno radno mesto.

(kraj)paz

Nastavak na juGmedia...






Povezane vesti

Štrajk glađu radnika „AHA Mure“ se nastavlja

Izvor: juGmedia, 28.Okt.2014, 13:55

PIROT – Jedan od štrajkača je odustao od štrajka glađu ali grupa radnika „AHA Mure Prvi maj“ nastavlja sa ovim vidom protesta...Prema rečima poverenika ASNS-a Vladice Marinkovića, štrajk gladju 16 radnika se nastavlja do ispunjenja zahteva, odnosno do pronalaženja rešenja za sudbinu pirotske...

Nastavak na juGmedia...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.