EU zabranjuje proslavu Prvog maja u Srbiji

Izvor: Njuz.net, 30.Apr.2011, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU zabranjuje proslavu Prvog maja u Srbiji

Napomena: Ova vest je šaljive prirodeEvropska unija zahteva da se Prvi maj u Srbiji obeleži otprilike ovako

BEOGRAD, 30. april 2011. (Njuz) - U Srbiji se od ove godine neće više slaviti praznik rada Prvi maj, odlučeno je na redovnoj telefonskoj sednici predsedništva, nakon kritika iz Brisela da je primećeno kako se taj praznik već duži niz godina u Srbiji slavi na pogrešan način. >> Pročitaj celu vest na sajtu Njuz.net << Međunarodni monetarni fond je takođe već neko vreme upozoravao srpsku vladu da građani Srbije ovaj praznik provode neradno, roštiljajući na livadama, umesto da kao i velika većina Evrope protestuju protiv kapitalističkog izrabljivanja radnika.
Predsednik Srbije Boris Tadić je građanima putem nacionalne televizije između ostalog poručio:
- Nažalost, ovaj Prvi maj ćemo, iako pada u nedelju, morati da provedemo radno, dok će jedan deo levičarske omladine, prema uputstvima koje smo dobili iz Evropske Unije, organizovati nerede na ulicama i proteste protiv internacionalnih korporacija u Srbiji. Znam da će svima teško pasti to što ne mogu da spoje ovaj praznik sa Vaskrsom kako su navikli, ali ćemo uz zajednički napor nekako prebroditi i ovu nedaću – rekao je predsednik Srbije.
Proslava Prvog maja u Srbiji, na način kako se do prošle godine slavio, datira od nesporazuma iz 1948. kada je grupa mladih revolucionara, nakon što je demolirala stari Mekdonalds na Slaviji, otišla da to proslavi na obližnjoj livadi. Prema legendi, proslava je trajala do duboko u noć, jer je neko doneo akustičnu gitaru i počeo da svira pesme Dejana Cukića.
Etnolog Deana Jovanović smatra da se ova promena neće primiti među stanovništvom tako lako.
- Proslava Prvog maja uz roštiljanje, akustično izvođenje pesama Dejana Cukića i pranje kola, toliko je već dugo u tradiciji našeg naroda da već slobodno možemo reći da je takav način proslave postao deo našeg genetskog koda. Bojim se da će se u slučaju prisiljavanja naroda na rad toga dana izbiti neredi koji će se najverovatnije opet završiti demoliranjem Mekdonaldsa i proslavom na nekoj livadi - zaključuje Jovanovićeva.
Viktor Marković

Nastavak na Njuz.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Njuz.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Njuz.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.