Izvor: JUGpress.com, 28.Apr.2023, 16:22

Državna matura na „probnom ispitu“

NIŠ

  Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja objavio je termine kada će biti održana probna državna matura. Testove će učenici raditi 31. maja, prvog i drugog juna. U Prvoj niškoj gimnaziji „Stevan Sremac“ u toku su pripreme za odžavanje probne državne mature.

     „Generacija koja će polagati probnu državnu maturu je sada treći razred, odnsno  generacija koja će iduće godine prva polagati državnu maturu na novi način. Pripreme za >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << državnu maturu uveliko teku, odnosno od onog trenutka kada su gimnazije ušle u reformu i kada je počela reforma nastavnih planova i programa u svim školama kako bi se objedinili i to bila jedna matura. Učenici se uveliko spremaju za probnu državnu maturu“, kaže Jelena Milošević, direktorka Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“.

    Učenici trečeg razreda četvorogodišnjih srednjih škola radiće testove iz maternjeg jezika, matematike i izabranog trećeg predmeta. Pitanja i zadaci na testovima pokrivaće gradivo do kraja trećeg razreda srednje škole, u skladu sa važećim standardima postignuća.Standardi postignuća, priručnici za njihovu primenu sa primeirma zadataka i pitanja, mogu se naći na sajtu Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

    Državna matura je bila i jedna od glavnih tema na Javnoj raspravi o izmenama i dopunama zakona o srednjem obrazovanju koja je nedavn o održana u Nišu i kojoj je prisustvovao i sam ministar prosvete Brnko Ružić. O državnoj maturi se poslednjih meseci dosta polemiše i na fakultetima jer bi upravo ovaj ispit zamenio prijemne ispite.

     „Mislim da je čitavo društvo zainteresovano za državnu maturu, počev od učenika  koji su u fokusu do visokoškolskih ustanova, profesora, direktora i roditelja.Potrebno je da sagledamo do kog nivoa zrelosti smo pripremili  državnu maturu kako bi je implementirali 2024.godine. Da li je  potrebno da pretrpi neke promene ili ne“, kazao je tom prilikom  Ružić.

   On je dodao da  95 odsto fakulteta prihvataju državnu maturu kao prijemni ispit.

    „Imali smo sastanak sa  onim fakultetima koji žele pored državne mature da imaju i test sklonosti. Da bi deca znala  kako će polagati državnu maturu i test sklonosti ukoliko žele da upišu te fakultete, oni to moraju  da probaju a da bi probali taj test mora da bude formatiran na način na koji će fakulteti to odlučiti“, dodao je Ružić.

    Probna državna matura bi u ovom kontekstu morala da pokaže da li postoje neke slabosti ili se ona može bez dodatnih intervencija implementirati od 2024.godine. U svakom slučaju učenici će pokazati koliko su oni spremni za ovakvu vrstu mature. Mnogi od njih smatraju da je ovo olakšavajuće za njih jer ne moraju da pripremaju dva ispita u sito vreme.

    „Ukoliko državna matura zameni prijemni ne moramo da se pripremamo paralelno i za maturski ispit i za prijemni. Sa druge stane već kao maturanti moramo da se odlučimo koji fakultet želimo da upišemo kako bi predmet koji izaberemo za maturu bio u skladu sa izabranim fakultetetom jer će se bodovati za upis. Doduše, većina nas već zna šta želi da studira tako da to nije veliki problem“, kaže jedna maturantkinja. (kraj) VP/SA

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Prvi maj

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.