Danas je Prvi maj - Međunarodni praznik rada

Izvor: BKTV News, 01.Maj.2018, 07:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas je Prvi maj - Međunarodni praznik rada

Dan radnika kroz istoriju u svetu i Srbiji

Međunarodni praznik rada - Prvi maj obeležava se danas širom sveta.

Praznik je ustanovljen u znak sećanja na 1. maj 1886, kada je više desetina hiljada radnika u Čikagu izašlo na ulice zahtevajući bolje uslove rada i osmočasovno radno vreme. Organizatori protesta su zahteve prethodno uputili poslodavcima i vlastima tražeći da ih ispune do tog datuma. Kao >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << odgovor, usledila je represija, a u sukobima sa policijom bilo je žrtava i ranjenih na obe strane.

Ishod je bio osuda sedmorice sindikalnih aktivista na smrtnu kaznu. Drugi kongres Radničke internacionale odlučio je da se od 1890. godine - Prvog maja širom sveta održavaju masovne manifestacije, demonstracije i štrajkovi, kao jedan od vidova klasne borbe, što je do kraja 19. i početkom 20. veka dobilo masovne razmere.

Prvi maj u Srbiji obeležen je prvi put 1893. godine protestnim skupovima u Beogradu. Prvomajske proslave u seoskim sredinama u Srbiji počele su najpre u selu Dubona, kod Mladenovca, dve godine kasnije. U Srbiji i regionu vremenom je postao običaj da se tog dana u zoru izlazi na Prvomajski uranak u prirodu. Praznik rada je tokom dugog posleratnog perioda, najmasovnije obeležavan u socijalističkim zemljama, kada su održavane parade i slične manifestacije. U Srbiji, prethodnih godina, Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS "Nezavisnost" organizovali su protestne šetnje i okupljanja.

Komandant Vatrogasno - spasilačke brigade u Beogradu Mile Jovičić apelovao je na građane, koji se odluče da praznik proslave u nekim od izletišta u Srbiji da, prilikom pripreme hrane i paljenja vatre na otvorenom budu krajnje oprezni i da poštuju Zakon o zaštiti od požara.

"Apelujemo na građane da pre paljenja vatre obezbede mesto, da očiste okolinu od zapaljivih materijala, da sa sobom obavezno ponesu vodu i da mesto na kome pripremaju hranu ne napuštaju dok se sa sigurnošću ne uvere da je vatra ugašena i da usled duvanja vetra, neće doći do eventualnog širenja požara", istakao je Jovičić.

On je upozorio da je Zakonom zabranjeno paljenje vatre u šumama, osim na mestima koja su unapred određena za tu namenu. Jovičić je naglasio da će na gotovo svim izletničkim mestima pripadnici Sektora za vanredne situacije imati dežurstvo i da će građani moći da im se obrate za pomoć, ukoliko im bude potrebna.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Leskovcu se već 122 godine obeležava Međunarodni praznik rada

Izvor: JužneVesti.com, 01.Maj.2018

Nedugo nakon velikih protesta radnika u Čikagu, koji su na ulice izašli kako bi izborili svoja prava na veću nadoknadu i bolje uslove rada, 1897. godine u Svetoilijskom parku u Leskovcu okupilo se dvadesetak radnika koji su toga dana zvanično prvi put obeležili 1. maj.

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.