Dan žalosti u Makedoniji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jan.2012, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan žalosti u Makedoniji

SKOPLJE -

Kiro Gligorov, dugogodišnji funkcioner SFRJ i prvi predsednik nezavisne Republike Makedonije, sahranjen je danas u Skoplju.

Po poslednjoj želji Gligorova, sahrana na gradskom groblju Butel je obavljena u prisustvu porodice, bez visokih državnih i vojnih počasti.

Sahranjen je u Aliji Velikana u grobnici, gde je 2009. sahranjena njegova supruga Nada Gligorova.

Vlada je juče ponudila da Gligorov bude sahranjen u pratnji gardista i da budu ispaljeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << počasni plotuni, ali porodica je insistirala da se ispuni želja Gligorova i da sahrana bude skromna, kako je on i živeo.

Pre sahrane je održana komemoracija u Skupštini Makedonije i u Socijaldemokratskom savezu Makedonije (SDSM), čiju člansku knjižicu broj jedan je imao Gligorov.

Na nekoliko mesta su knjige žalosti, a zastave su spuštene na pola koplja jer je danas u Makedoniji dan žalosti.

Predsednik SDSM Branko Crvenkovski je istakao da je ličnost Gligorova "istorija Makedonije koja povezuje dva stuba suverenosti i

državnosti: ASNOM 1944. i 8. septembar 1991." - kada je Makedonija, krajem Drugog svetskog rata odlučila da postane republika Jugoslavije i kada je, posle raspada Jugoslavije, proglasila nezavisnost.

"Za dvadeset godina koliko smo sarađivali i bili prijatelji, prošli smo kroz mnogo i dobrih, i loših trenutaka. Gligorov je bio demokrata i vizionar još 1990-ih godina kada su ga napadali da je 'jugonostalgičar'.., da je 'prodao naziv' (Makedonije) zbog kompromisa s kojim je zemlja ušla u Ujedinjene Nacije (Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija - FYROM), da 'nije hrabar' što je dozvolio da JNA izveze tenkove iz Makedonije. On je na sve napade mirno odgovarao da ljudski život nema cene", rekao je Crvenkovski na komemoraciji.

Crvenkovski je naglasio da se Gligorov još 1990-ih godina kada se u regionu ratovalo, zalagao za ulazak u Evropskoj Uniju i NATO.

"Bio je veliki, te su morali da naprave i atentat da bi Makedoniju srušili na kolena", kazao je lider SDSM.

Crvenkovski koji je bio premijer u vreme dva mandata Kire Gligorova kao predsednika Makedonije, ispričao je da je Gligorov na proslavi svog 90. rođendana zapitao: "Zašto me toliko napadaju; zar sam toliko grešio?". Crvenkovski mu je tada je kazao da je, iznenađen tim pitanjem, odgovorio: "Napadaju vas zato što ste živi, a velikane i heroje na Balkanu slave tek kada umru".

Telegrame saučešća poslali su domaći i strani političari, među kojima predsednik Srbije Boris Tadić, Hrvatske Ivo Josipović, državni sekretar SAD Hilari Klinton.

"Njegova posvećenost nezavisnosti Makedonije je dovela do mirne tranzicije 1990-1991, a njegovo stabilno liderstvo predstavljalo je inspiraciju dok je Makedonija prevazilazila ogromne teškoće. Predsednik Gligorov, prijatelj SAD i lider s vizijom za svoju zemlju, i dalje je primer i za Makedoniju, i za čitav region", napisala je Klinton u telegramu.

Bivši predsednik Hrvatske Stipe Mesić je u telegram naveo da će "Kiro Gligorov biti zapamćen kao jedan od retkih političara i državnika regiona koji je znao da prepozna, zastupa i brani interese svoje nacije, a da pri tom uspešno izbegne ekstremni nacionalizam".

Veliki prijatelj Gligorova, bivši predsednik Slovenije Milan Kučan poručio je da je Gligorov bio "jedna od najznačajnijih figura bivše Jugoslavije".

Vest o smrti Gligorova je preneta u svim domaćim i stranim medijima. U Makedoniji zastave su na pola koplja, a Vlada je današnji dan proglasila za dan žalosti.

Gligorov je imao 94 godina kada je umro prirodnom smrću. Iz političkog života se povukao sa 82 godine i posvetio publicistici.

Preživeo je bombaški atentat 1995. u Skoplju, ali je imao posledice ranjavanja, i izgubio je jedno oko.
Pogledaj vesti o: Prvi maj

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.