BOLJE SMRT NEGO OTKAZ

Izvor: Kurir, 30.Apr.2011, 08:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BOLJE SMRT NEGO OTKAZ

BEOGRAD - „Radim kao stoka za 150 evra, tajkuni mnogo više troše mesečno na kera“, otpevao je Lazar Ristovski u pesmi „Radnički rep“. I nije pogrešio.

Posledice ekonomske krize osećaju svi, ali nikome nije gore nego srpskim radnicima, čiji džep trpi najviše štete. Predstavnici sindikata u Srbiji navode da nema razloga za slavlje i prvomajske uranke jer je ekonomska i socijalna situacija katastrofalna. Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Branislav Čanak ocenio je da je položaj radnika potpuno beznadežan, što je posledica očajne privredne situacije u Srbiji.

- Pristojnom društvu 21. veka ne priliči ovakva situacija kakva je u Srbiji. Tužno je to što je na bukvalno svim poljima radnik mnogo bolje živeo u socijalizmu nego sada. Za vreme SFRJ plate su bile redovne, uplaćivani su doprinosi i radnici nisu morali da strepe da će dobiti otkaz. A danas - plate neredovne, radnik u svakom trenutku može dobiti otkaz, a poslodavci ne uplaćuju staž i zdravstveno osiguranje - navodi Čanak.

Predsednica ASNS Ranka Savić kaže da položaj radnika u poslednjih nekoliko decenija nikad nije bio gori.

- U ovoj godini, kao i u sledećoj, ne očekuje se ništa sem otkaza, apatije i beznađa. Osnovni problemi radnika su neverovatan pritisak i strah od gubitka radnog mesta.

Tržište rada je najgore u poslednjih 50 godina, a jedno istraživanje pokazuje da naš radnik strepi od otkaza više nego od smrti! Prema najavama, oko 40.000 malih i srednjih preduzeća otići će u stečaj, što će sigurno dovesti do novih otkaza. Dakle, srpski radnik nema razloga da slavi 1. maj, a neće ni moći, jer nema para za to - kaže Savićeva.

Na šta su sve radnici spremni

- 23. april 2009 - Predsednik Udruženja tekstilnih radnika Zoran Bulatović u Novom Pazaru odsekao je sebi prst zbog nebrige države prema radnicima u tom regionu, koji gladuju.

- 22. jul 2009 - Radnik „Parking servisa“ Branko Ristovski (27) presekao je vene na obe ruke u kafiću „Ajs bar“ u Kosovskoj ulici u Beogradu kad je saznao da je dobio otkaz.

- 29. septembar 2009 - Mladen Vasiljević (61) makazama je odsekao sebi mali prst u sudnici Opštinskog suda u Aranđelovcu jer se već pet godina tuži sa svojim bivšim preduzećem „Knjaz Miloš„, od kojeg traži nadoknadu štete zbog povrede na radu.

- 9. jul 2010 - Halko Društinac, predsednik Udruženja invalida rada u preduzeću „Iskra metal“, zakucao ekser u ruku jer nisu dobili 20 plata.

- 25 januar 2011 - Halko Društinac još jednom je zakucao ekser u ruku iz očaja kako bi skrenuo pažnju na nevolje radnika „Iskra metala“.

Protest umesto uranka

Sindikati su pozvali radnike da u nedelju 1. maja na Trgu Dimitrija Tucovića, umesto da peku roštilj, dođu na protest i dignu glas protiv pljačkaških privatizacija, malih plata, brutalnog ugrožavanja radničkih prava i tajkunske bahatosti.

- Cela Evropa će 1. maja biti u dimu od suzavca. I Srbija će biti u dimu, ali od roštilja i pečenja. To je apsurdno, jer u Srbiji ima mnogo više razloga za proteste nego bilo gde u Evropi - rekao je predsednik Novog sindikata zdravstva Srbije Živorad Mrkić.

Predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović pozvao je radnike i građane da izađu na protest kako bi pokazali da su građani i policija zajedno.

Crna statistika

220 milijardi dinara poslodavci u Srbiji duguju zaposlenima; 90.000-100.000 zaposlenih mesečno ne primi platu; 17 odsto poslodavaca redovno isplaćuje zarade; 650.000 je ispod granice siromaštva; 400.000 radnika od početka svetske ekonomske krize ostalo bez posla; 1.000.000 nezaposlenih; 1.000 radnika dnevno dobije otkaz

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.