15 godina od prvog bombardovanja Niša kasetnom municijom

Izvor: RadioCity.rs, 07.Maj.2014, 00:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

15 godina od prvog bombardovanja Niša kasetnom municijom

Pre 15 godina, 7. maja, kasetne bombe rasute su iz dva kontejnera na tri lokacije u centru Niša, pored zgrade Patologije, u centru pored zgrade Banovine uključujući glavnu pijacu, autobusku stanicu pored Tvrđave i zdravstveni centar 12. februar, kao i na parkingu Niš ekspresa pored Nišave.
Pet dana kasnije, 12. maja, više od 1.000 kasetnih bombi bačeno je na Duvanište.

Srbija je jedina zemlja u regionu koja nije potpisala Konvenciju o zabrani kasetne municije i nikada nije zvanično odgovorila zašto ne pristupa međunarodnoj Konvenciji, iako je bila jedan od njenih incijatora.
Kod spomen obeležja ispred zgrade Banovine, u sredu 7. maja, građani Niša obeležiće 15 godina od dana kada su u u napadima NATO alijanse, od kasetnih bombi stradali naši sugrađani.
Opelo sveštenika niške eparhije će početi u 11:00 sati nakon čega će biti položeni venci na spomen obeležje.
Pogledaj vesti o: Prvi maj

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.