Nemačka: Strancima posao, ali ne i gostoljubivost

Izvor: Mondo, 07.Sep.2017, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka: Strancima posao, ali ne i gostoljubivost

Radnici iz inostranstva, pogotovo visokokvalifikovani, hvale nemačku privredu jer su plate dobre, a sigurnost zagarantovana, ali zemlja ipak stalno pada na listi "najbolje mesto za rad".

Foto: Wolfgang Kumm/dpa via AP

Nemačka je veoma omiljena kod "ekspata", što je izraz za visokokvalifikovane radnike iz inostranstva. Dve trećine stranaca hvali, pre svega, natprosečnu poslovnu sigurnost u Nemačkoj. Uz to, više od polovine "ekspata" izjavljuje da su u Nemačkoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << bolje plaćeni nego u svojim zemljama, ali to ne utiče na imidž zemlje, piše danas nemački državni medijski servis Dojče vele (DW).

Do tih podataka došlo se u istraživanju Expat Insider 2017, koje je sprovela firma iz Minhena, InterNations, na više od 12.000 ljudi.

Nazaduju i SAD, Grčka u čabru

Za čitavih sedamnaest mesta, u odnosu na prošlu godinu, nazadovale su SAD, koje su sada na 43. mestu. Glavni razlog za to je "politička stabilnost", aspekt koji je u odnosu na prošlu godinu slabiji za više od 30 odsto. Uz to, SAD su zauzele poslednje mesto kada je reč o "troškovima čuvanja dece i obrazovanja". Međutim, kada se svi parametri uzmu u obzir, poslednje mesto zauzela je krizom pogođena Grčka. Plate su, kažu ispitanici, jednostavno suviše male.

U studiji, najobimnijoj do sada, obuhvaćeni su brojni aspekti kao što su: kvalitet života, privikavanje na novu sredinu, posao, porodični život i finansije.

Nemačka je sada na 23. mestu i tako je treći put zaredom nazadovala na listi. Dok radno tržište važi za veoma atraktivno, nemačko društvo se u međunarodnom poređenju doživljava kao najmanje gostoprimljivo. To pokazuju odgovori 800 ispitanika u Nemačkoj, koji najvećim delom dolaze iz SAD i Velike Britanije.

U principu, osam od deset ispitanika zadovoljno je Nemačkom. Kada je reč o životnom kvalitetu, Nemačka je dostigla deseto mesto. Naročito loše je, međutim, ocenjena kada se radi o "privikavanju na tuđu zemlju": sa 56. pala je na 65. mesto, iza Rusije i Poljske, a tik ispred Saudijske Arabije.

Sedmoro od deset anketiranih, Nemce su opisali kao "rezervisane". Više od polovine priznalo je da im je teško da nađu prijatelje u toj zemlji. Problem ne može da bude samo u "ekspatima", jer prema podacima teškoće da nađe prijatelje ima i 43 odsto Nemaca koji rade u inostranstvu.

Gosti u Nemačkoj, kao veliku prepreku, pre svega ističu težak jezik. Pojedini ispitanici smatraju da Nemci nisu preterano predusretljivi kada čuju strani akcenat. Uostalom, demohrišćanski političar Jens Špan (CDU) nedavno se požalio na sve veći broj "hipstera" koji govore engleski jezik (mada je pritom mislio na rođene Nemce).

Posao u Nemačkoj: "Najteži period mog života"

Takođe i Austrija (64. mesto), Švajcarska (61. mesto) i skandinavske zemlje važe za manje pristupačne za strance, naročito u poređenju sa pojedinim zemljama Centralne Amerike.

Nemačka "Meka" za zapošljavanje Balkanaca

Na internacionalnom nivou prvo mesto zauzeo je Bahrein, ispred Kostarike i Meksika, zemalja u kojima su klima i gostoprimstvo veoma dobro ocenjeni. Bahrein zato prednjači kada je reč o ravnoteži između života, posla i privikavanja na novu sredinu: dve trećine anketiranih izjavilo je da se odlično snalazi samo s engleskim jezikom.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.