Zbog čestih poplava i nedostatka stručnjaka niški i još dva univerziteta otvorili novi master program

Izvor: JužneVesti.com, 18.Avg.2021, 09:09

Zbog čestih poplava i nedostatka stručnjaka niški i još dva univerziteta otvorili novi master program

Zbog velikih poplava koje su 2015. godine zadesile Srbiju, a koje su pokazale da nema dovoljno stručnjaka u toj oblasti, kako bi stvorili kadar koje može reagovati u takvim situacijama, Univerziteti u Nišu, Beogradu i Novom Sadu su kreirali novi zajednički master akademski program - Erozija zemljišta i prevencija od bujičnih poplava. Prvi konkurs za ovaj master program je raspisan, prijava počinje 14. septembra, a studije >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << su besplatne.

Ovakav master program biće prvi put dostupan akademcima, a zajednički će ga realizovati niškui Fakultet zaštite na radu, beogradski Šumarski fakultet i Poljoprivredni fakultet iz Novog Sada.

S obzirom na to da je master program nastao kao rezultat dugogodišnjeg problema sa bujičnim poplavama koji je prisutan i u regionu, studenti iz Banja Luke i Sarajeva moći će takođe da konkurišu, objašnjava rukovodilac projekta na Univerzitetu u Nišu Slobodan Milutinović.

To nije problem koji je vezan samo za Srbiju, nego je vezan i za ceo region. Tako da smo želili zajedno sa ljudima iz regiona koji se takođe bave sličnom problematikom, da akreditujemo jedan zajednički studijski program, pogotovo što oni to nisu imali u svojim kurikulumima - kaže Milutinović.

Osim što ih je situacija u kojoj je ceo region bio zahvaćen poplavama navela da krenu sa realizacijom projekta, ključna ideja bila je da obezbede obrazovanje ljudima koji bi preventivno reagovali u situacijama, kojih će po rečima Milovanovića zbog klimatskih promena biti još više, pa je stručno usavršavanje iz ove oblasti preko potrebno.

Može se očekivati da se broj takvih događaja poveća, a mi osim beogradskog Univerziteta i Šumarskog fakulteta koji se bavi bujičnim poplavama, nismo imali takvo inženjersko usmerenje. Pogotovo nismo imali nešto što je bilo zajedničko - kaže Milutinnović.

Zainteresovani kandidati moći će da podnose svoje prijave od 14. septembra do 5. oktobra u studentskoj službi Šumarskog fakulteta u Beogradu, a zajednički master trajaće dva semestra.

Zajednički master program namenjen je svim kandidatima koji imaju završene osnovne ili master studije tehničko-tehnoloških i prirodno-matematičkih nauka, a biće primljeno ukupno 40 njih , odnosno po 8 studenata sa Univerziteta koji učestvuju u realizaciji programa, stoji na u tekstu konkursa.

Prva godina studija finansiraće se iz budžeta ERASMUSA-a.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.