ZR: Bez veće štete u ustanovama kulture

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jun.2015, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZR: Bez veće štete u ustanovama kulture

Za sada još uvek nije poznato šta je u subotu, prouzrokovalo poplave u podrumima zrenjaninske galerije, muzeja i pozorišta. Očekuju se zvanični izveštaji nadležnih na osnovu kojih će biti utvrđeno kako je do havarije došlo, kao i koji su dalji koraci.

U Narodnom muzeju i Narodnom pozorištu "Toša Jovanović" za Radio-televiziju Vojvodine, rečeno je da voda u podrumima nije izazvala veće štete.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
"Depoi Narodnog muzeja Zrenjanin gde se nalaze umetnička dela i drugi važni eksponati nalaze se u samoj zgradi, tako da u ovoj havariji nisu oštećeni ni na koji način", rekla je Ivana Arađan, kustoskinja-istoričarka umetnosti u zrenjaninskom muzeju.

Prema rečima Ivane Kukolj Solarov, direktorke Narodnog pozorišta "Toša Jovanović", u podrumu se nalazio deo starog dekora koji je već nekoliko puta bio korišten.

"On za sada nije u potpunosti uništen, koliko smo imali prilike da vidimo. Mi smo planirali izvlačenje toga u petak", rekla je Ivana Kukolj Solarov.

Direktor Savremene galerije Igor Dostanić kazao je da se u podrumu ove ustanove nalazio mali broj umetnina uglavnom od materijala koji ne mogu pretrpeti ozbiljna oštećenja od vode. One su premeštene u izlozbeni salon koji je do daljnjeg zatvoren za posetioce.

"Brzom reakcijom uspeli smo da spasimo dela i tenutno se radi na njihovoj sanaciji. Ona se sada suše pod određenim uslovima i pratiće se sa konzervatorima iz Narodnog muzeja", rekao je Dosatnić.

Gradonačelnik Zrenjanina u pisanom odgovoru za Radio-televiziju Vojvodine, naveo je da su po prijavi havarije, sve nadležne službe izašle na teren, i da je sprečena je veća šteta. On je istakao da se očekuju zvanični izveštaji nadležnih na osnovu kojih će biti utvrđeno šta je uzrok i kako je do havarije došlo, kao i koji su dalji koraci. Kako je naveo, u ovom trenutku, prema nezvaničnim saznanjima, do izlivanja vode u podrume muzeja, pozorišta i galerije, nije došlo zbog radova na rekonstrukciji glavnog gradskog trga.

Podsetimo, voda se u podrumima pojavila u subotu. Prema podacima JKP "Vodovod i kanalizacija", voda je dostizala visinu i do dva metra i ispumpano je preko 600 hiljada litara vode. Iz vodovoda je saopšteno i da ovo preuzeće nije odgovorno za havariju, jer su njihove stručne službe ustanovile da instalacije o kojima brinu, i koje dolaze do samih objekata, funkcionišu u najboljem redu. Kako navode, to znači da se uzrok nalazi unutar poplavljenih objekata.
Pogledaj vesti o: Zrenjanin

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.