Vujović: Milijarda za početak

Izvor: Blic, 14.Jun.2014, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vujović: Milijarda za početak

Milijardu dinara koje je izdvojila Vlada Srbije za obnovu privrede na poplavljenim područjima biće odobravani preko Fonda za razvoj srednjim, malim i mikro preduzećima po najpovoljnijim uslovima i to su samo inicijalna sredstva da se pokrene oštećena privreda, kaže ministar privrede Dušan Vujović

On je nagovestio da će u slučaju potrebe vlada odobriti dodatna sredstava.

Ministar je naglasio da će se ti krediti odobravati preko Fonda za razvoj, sa rokom otplate >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << do sedam godina, kamatom od 1,5 odsto godišnje i periodom počeka od godinu dana. Element poklona u takvim kreditima je između 60 i 70 odsto, napomenuo je Vujović.

Odluci vlade o odobravanju milijardu dinara iz budžeta prethodio je odlazak ekipe Ministarstva ekonomije na teren, zajedno sa predstavnicima Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), Fonda za razvoj, Agencije za privatizaciju i Ministarstva finansija, koja se na licu mesta intervjuisala mala, mikro i srednja preduzeća i na osnovu toga otprilike stekla utisak o razmerama štete, rekao je Vujović.

"Na osnovu toga smo došli do procene da bi jedna milijarda dinara bila dovoljna da se pokrene devastirana privreda u Obrenovcu i drugim opštinama pogođenim poplavama", rekao je Vujović, ocenjujući da srednja, mala i mikro preduzeća ne mogu bez pomoći ponovo da pokrenu proizvodnju i izađu iz "začaranog kruga devastacije".

Objašnjavajući proceduru podnošenja zahteva za kredit, Vujović je rekao da će zahteve primati direktno Fond za razvoj, uz praćenje predstavnika Ministarstva privrede, koji će ocenjivati ekonomsku opravdanost zahteva za zajam polazeći od elemenata poslovanja svake firme ponaosob, stepena oštećenja opreme i poslovnog prostora.

Takođe, i obnavljanje obrtnih sredstava je veoma važno da bi se ponovo pokrenula proizvodnja, dodao je ministar privrede.

"Mislimo da će ta sredstva biti dovoljna da se ta inicijalna kritična masa aktivnosti pokrene. Ako bude potrebno više, bićemo spremni da tražimo još sredstava od vlade", kazao je Vujović.

Vujović je ocenio da će milijardu dinara biti dovoljno "u prvoj rundi" pomoći domaćoj privredi, koja je pertrpela štete od poplava, ističući procenu da će efekti tih sredstava na zapošljavanje biti dosta veliki.

Odgovarajući na pitanje da li će privrednici sa poplavljenih područja moći da računaju na neke olakšice za već uzete kredite, Vujović je rekao je da će Fond za razvoj imati "umetnuti grejs period" za te zajmove, tako što će otplate mirovati do kaja godine, posle toga biće nastavljena normalna otplata.

"Naša prepruka bankama je da na sličan način izađu u susret svojim klijentima i ponude takve rokove. Mislim da se tu traži razumevanje banaka, posto pravo refinansiranje bi možda izazvalo prekid u funkcionisanju zato što bi abnke morale ponovo da ocenjuju kolateral (obezbeđenje za kredit), a u nekim situacijama taj kolateral momentalno ne postoji", objasnio je Vujović.

Prema njegovim rečima, formalne procedure mogle bi da nas odvedu u ćorsokak i zato je potrebno razumevanje banaka za refinansiranje ugrožene privrede, da se omogući vraćanje već uzetih zajmova.

"I u jednom i u drugom slučaju, moraćemo da imamo pojačanu kontrolu uzimanja i namenskog korišćenja tih sredstava. Svaki dinar koji bude dat biće zasnovan ne samo na zahtevima, nego na uvidu u realnim uslovima u tim malim preduzehima, radnjama...Biće detaljno praćeno kako se ta sredstva troše", poručio je ministar privrede.

Što se tiče isplate samih kredita, Vujović je objasnio da gde god to bude moguće, neće biti isplaćivana gotovina u novcu, već fakture dobavljačima opreme, a tamo gde to bude neophodno biće angažovane specijalizovane agencije koje će pomagati da se izvrše isplate po javnim nabavkama.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Najpovoljniji krediti poplavljenim firmama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jun.2014

Milijardu dinara koje je izdvojila Vlada Srbije za obnovu privrede na poplavljenim područjima biće odobravani preko Fonda za razvoj srednjim, malim i mikro preduzećima po najpovoljnijim uslovima i to su samo inicijalna sredstva da se pokrene oštećena privreda, izjavio danas Tanjugu ministar privrede...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.