Vučić: Od kraja ovog mjeseca možemo da prelazimo granice samo sa ličnom kartom

Izvor: Capital.ba, 21.Dec.2019, 09:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Od kraja ovog mjeseca možemo da prelazimo granice samo sa ličnom kartom

TIRANA, Završen je trilateralni sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera Albanije Edija Rame i premijera Sjeverne Makedonije Zorana Zaeva. Sastanak lidera Zapadnog Balkana u Tirani, kao i prethodni u Ohridu, bio je u znaku “malog Šengena”. Predsjednik Vučić je naglasio da su postignuti mnogi dogovori po pitanju integracije naših službi za brzo reagovanje, prije svega u slučaju požara, poplava i zemljotresa >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << koji su nedavno razorili dijelove Albanije. Dogovoreno je i formiranje jedinstvenog tržišta rada sa Sjevernom Makednijom i Albanijom. “Razvili smo zajednički softver sa našim partnerima, koji će omogućiti ljudima da traže posao na zajedničkom tržištu, što će dovesti do jačeg povezivanja naših zemalja. Ako Albanac ili Makedonac pređe u Srbiju, dovoljno je da koristi svoj telefon ili kompjuter i da se prijavi da želi da radi. Dakle, ako Albanac pređe u Srbiju i poželi da radi, mi ćemo već imati njegove podatke, jer smo umreženi. Tako će biti i u obrnutom slučaju. U roku od pet dana on će dobiti evidencioni broj i može da radi na teritoriji naše zemlje sve što želi i obrnuto.Takođe, već od kraja ovog meseca možemo da prelazimo granice samo sa ličnom kartom”, rekao je Vučić okupljenim novinarima. Vučić je najavio da će sljedeći sastanak biti održan u Beogradu krajem januara. “Biće to istorijski susret zbog onoga što ćemo do tada završiti”, rekao je Vučić. Predsjednik je zatim najavio i još jaču integraciju zajedničkih službi. “Kada nekom kroči nogom na beogradski aerodrom, on posle toga nikome ne mora da pokazuje dokumenta, i može da ide ka Skoplju ili Tirani. Naše policije će imati zajedničke datoteke, i imaće podatke o svakome ko je sleteo. Zbog toga je ovaj sporazum nazivan i “mini Šengen”, rekao je Vučić. Predsedik Srbije je istakao da je izuzetno zadovoljan sastankom sa Ramom i Zaevim Sutra će učesnici skupa obići Drač, gdje je bio epicentar razornog zemljotresa koji je pogodio Albaniju krajem novembra, a potom će biti održan susret lidera Zapadnog Balkana. Predviđen je i njihov susret s predstavnicima međunarodnih organizacija i institucija. B92 Чланак Vučić: Od kraja ovog mjeseca možemo da prelazimo granice samo sa ličnom kartom се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Evropa će podržati "mali Šengen" sa 1,2 milijarde evra

Izvor: B92, 21.Dec.2019

Tirana -- Završen je sastanak lidera Zapadnog Balkana u Tirani, a kao i prethodni u Ohridu bio je u znaku "malog Šengena"...Sastanku su prisustvovali premijer Albanije Edi Rama, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Severne Makedonije Zoran Zaev i predsednik Crne Gore Milo Đukanović...Predsednik...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.