Vršac: Uređenje korita potoka Mesić

Izvor: RTS, 28.Sep.2018, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vršac: Uređenje korita potoka Mesić

Već decenijama, Vrščanima velike probleme zadaje neuređeni potok dužine 7 kilometara. Oni koji žive u blizini, sada mogu da odahnu, jer su u julu počeli radovi na kompletnoj sanaciji Mesića. Za taj posao, Ministarstvo poljoprivrede odobrilo je Vrščanima 3 miliona evra, i to je najveća investicija u gradu za poslednjih 10 godina.
Iako Vršac nema reku, ne znači da je pošteđen >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poplava. Naime, kroz čitav grad pa i strogi centar, protiče potok Mesić - decenijama neuređen vodotok, izvor ekoloških problema, ali pre svega podložan plavljenju prilikom obilnijih padavina. Ni manjeg potoka ni većeg problema, za čije je rešavanje je Vršcu odobreno 3 miliona evra i to za uređenje 2,6 kilometara od ukupno 7 koliko je dužina celog vodotoka. Radovi su počeli u julu ali će potrajati, jer su vrlo obimni i kompleksni.

"Kompletno se vrši izmuljavanje korita, odnošenje smeća da bi se kasnije pripremili radovi za betoniranje samog korita", kaže Miloš Vesić, član Gradskog veća zadužen za ekologiju. I dodaje: "Cilj ovog projekta jeste da se betoniranjem korita potoka Mesić omogući protok vode kako se ona ne bi zadržavala u gradskom jezgru i na taj način bismo izbegli neke buduće probleme u vezi poplava".
Mesić vijuga kroz gradske ulice i privatne bašte, a ima i onih koji su u zoni korita podigli bespravne objekte i uzurpirali zemljište na kojem sada treba da se izvode građevinarski radovi.
Miroslav Stupar, član Gradskog veća zadužen za privredu kaže: "Mi smo sugrađanima napravili zaista dobre dogovore i građani imaju potpuno razumevanje i saglasnost za ove radove tako da smo kroz prethodno jedan vrlo detaljan postupak geodetskih snimanja i utvrđivanja parcela raščistili te imovinsko-pravne odnose i sa njima napravili dogovore o ukljanjanju tih bespravno postavljenih objekata, a grad Vršac se obavezao i napraviće i realizovati sporazum o naknadi štete koju eventualno građani imaju u ovom delu, tako da svi budu na neki način zadovoljni."
Završetak prve i druge faze radova planiran je za novembar 2019. godine, a gradska uprava za sledeću godinu planira izradu projekta i treće faze kako bi se obezbedio nastavak realizacije ovog projekta.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.