Vodu u Šapcu prodavali za rekordnih 220 dinara

Izvor: Prva.rs, 21.Maj.2014, 10:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vodu u Šapcu prodavali za rekordnih 220 dinara

Broj prijava za samo jedan dan se gotovo udvostručio. Svakog sata u tržišnu inspekciju stigne bar jedna dojava kako trgovci dižu cene hleba i vode za više od 100 odsto. Građani javljaju da se u radnjama u Barajevu, gde nije bilo poplava, litar vode prodavao za 65 i 100 dinara, da je cena balona od pet litara vode u Šapcu sa 99 skočilo na neverovatnih 220 dinara, te da se hleb u naselju Mladost između Surčina i Obrenovca prodavao >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << po ceni od 110 dinara.
U Ministarstvu trgovine napominju da 55 odsto pritužbi stiže iz beogradskih naselja.
Dragan Gajić iz tržišne inspekcije u Beogradu kaže da je inspekcija non-stop na terenu.
- Broj prijava raste, u proseku po 60 dnevno. Nalazili smo znatno veće cene hleba i vode. U Obrenovcu se hleb prodavao i po 100 dinara, a dešavalo se i da hrana nema isprave o nabavci, kao i da prodavnice nemaju dozvolu za rad. Zbog toga smo radnji u Smederevskoj Palanci oduzeli svu robu. Zatvorili smo šest prodavnica u Smederevskoj Palanci, Kučevu, Valjevu i Obrenovcu - kaže Gajić za “Blic”.
Načelnik tržišne inspekcije u Šapcu Miladinka Jovanović otkriva da su inspektori juče pronašli radnju u kojoj se balon vode prodavao po 220 dinara.
- Voda je pritom bila nabavljena na crno, i to u vreme poplave. Vlasniku smo napisali prekršajnu prijavu - kaže Miladinka za “Blic”, i napominje da je primila desetak pritužbi građana na veće cene hrane i čizama.
Načelnik tržišne inspekcije u Valjevu Milan Filipović napisao je prekršajnu prijavu zbog prodaje gumenih čizama bez isprave o nabavci.
- Zatekli smo, doduše, četiri para i to samo velike brojeve, ali verujemo da su manji brojevi prodati - kaže Filipović za “Blic”.
Ministar trgovine Rasim Ljajić podseća da nesavesni vlasnici radnji mogu biti kažnjeni i sa dva miliona dinara.
Jeftinije jagode i povrće
Strahovanja da će cene povrća, pogotovo jagoda, naglo skočiti na pijacama nisu bila opravdana. Jagode su juče na beogradskim pijacama u proseku koštale 130 dinara.
U nedelju na Veletržnici najviše su bile pojeftinile upravo jagode, čija je cena od 100 do 140 dinara po kilogramu, koliko je iznosila sedmicu ranije, smanjena na 50 do 60 dinara.
U odnosu na vikend pre poplava i ostale cene su bile niže - krompir od 35 do 50, kupus od 8 do 15, crni luk od 55 do 65 dinara. Veletržnica uglavnom diktira cene na beogradskim, ali i okolnim pijacama.
Izvor: Blic

Nastavak na Prva.rs...






Povezane vesti

Ima li ucene EFT u ceni struje

Izvor: Politika, 21.Maj.2014

U kompaniji EFT Vuka Hamovića, koja je tokom vanrednog stanja u jednom času zatražila 80 evra za megavat neplanske nabavke, što je dva do tri puta skuplje nego što je struja dobijena od BiH i Crne Gore, kažu da je reč o „nepoznavanju funkcionisanja tržišta ili neobaveštenosti” ..Da li su...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.