Vlada upućuje pomoć Trgovištu

Izvor: RTS, 17.Maj.2010, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada upućuje pomoć Trgovištu

Poplavni talas naneo velike štete Trgovištu. Vlada donela odluku o obezbeđivanju 15 miliona dinara za saniranje posledica poplava u toj opštini.

Vlada Srbije na telefonskoj sednici, donela odluku o obezbeđivanju 15 miliona dinara za saniranje posledica poplava u opštini Trgovište.

U zaječarskom naselju Pišura, jednom od najugroženijih u aprilskim poplavama, počela je sanacija korita Belog Timoka. Radovi će se obavljati u tri faze.

U >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prvoj, koja bi trebalo da traje mesec dana, biće sečena stabala i očišćeno korito reke. Sredstva od oko 20 miliona dinara obezbedili su Vlada Srbije i Srbija-vode.

Radove izvode Republička direkcija za vode i javno vodoprivredno preduzeće Srbija-vode a pomažu im meštani poplavljenog naselja.

Nakon obilaska najugroženijih poplavljenih područja ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović izjavila je da je situacija u Trgovištu alarmantna i dodala da su neka područja potpuno odsečena, porušeni su mostovi, lekarske ekipe se teško probijaju, a mnoga naselja su još bez vode i struje.

Ministarka je navela da će Ministarstvo za Nacionalni investicioni plan odmah poslati ljudstvo koje će pomoći u brzoj proceni štete izradi planova za obnovu najugroženijih delova opštine.

Predsednik opštine Trgovište Vlasta Petrović izjavio je da očekuje da će iz NIP-a već do leta biti odvojen novac za izgradnju mosta i puta u tom selu, kao i nasip kao zaštita od budućih poplava.

U Sektoru za vanredne situacije procenjeno je da je poplavom pogođena cela teritorija opštine Trgovište, oko 300 ljudi je moralo da napusti svoje kuće, a najteže je u Kozjem Dolu, Šaincu, Novom selu i Barbacu.

Grad Beograd uputiće opštini Trgovište materijalnu i novčanu pomoć u iznosu od tri miliona dinara za saniranje posledica poplava, najavljeno je iz gradske uprave.

I pomoć preko Crvenog krsta Srbije je počela da stiže u Trgovište, uključila se i crkva, a voda se dobija uz pomoć cisterni koje su dobijene od vranjskog "Komrada" i Vojske Srbije.

Načelnik vatrogasno-spasilačke ekipe u Sektoru MUP-a za vanredne situacije Goran Nikolić rekao je ranije da je situacija u Trgovištu i okolnim selima stabilizovana, i da je reka Pčinja u svom koritu i za sada, nema nikakvih opasnosti od novih izlivanja.

Prema njegovim rečima, bujična poplava koja se dogodila u Trgovištu i okolini bila je sasvim neočekivana i ne pamti se da se nešto slično dogodilo na teritoriji Srbije.

Nažalost, ta poplava je odnela i dva života, podsetio je Nikolić i dodao da je saniranje posledica sada u nadležnosti lokalne samouprave.

Poplavljena područja u Trgovištu sutra će obići predsednik Srbije Boris Tadić.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.