Izvor: Magyar Szó, 06.Okt.2014, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velika investicija u Ruskom Selu

Rusko Selo je u proteklih deset godina tri puta moralo da se bori sa vodom. U banatskom naselju sa 2800 stanovnika više od 200 kuća je oštetila voda, a nakon poslednje poplave voda je srušila više od deset zgrada. Jedan od razloga rušenja je verovatno i činjenica da je deo sela izgrađen u dvadesetim godinama prošlog veka i za metar je niži od drugog dela sela.

Ovogodišnje kiše su bile blagonaklone prema selu, a u budućnosti građani Ruskog Sela neće morati brinuti >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << zbog kišnih perioda. Naime dobili su radnu mašinu sa kojom će moći lakše da održavaju sistem jaraka, a do novembra će se obnoviti i kanali u okolini naselja. Vrednost investicije premašuje 400.000 evra, a finansira se iz prekograničnog IPA projekta.

„Tema konkursa je osiguranje kvalitetnijih uslova života, odnosno prevencija od šteta nanešenih vodom. Projekat se sastoji od dva dela: prvi je kupovina radne mašine za održavanje jaraka za odvod kišnice, a drugi je popravka postojećeg sistema kanala, odnosno ponovna izgradnja 17 kilometara duge mreže, da iz atara voda ne prodire u selo. Stručnjaci kažu da će obnovom mreže kanala trajno rešiti problem unutrašnjih voda u selu“, kaže Imre Kabok, predsednik mesne zajednice, odbornik za nacionalne manjine skupštine opštine Kikinda.

Naravno, nije dovoljno obnoviti i izgraditi infrastrukturu u selu, jer to još ne daje nikakvu garanciju da će mladi ostati na rodnoj grudi. Mladima se moraju obezbediti i radna mesta. Trideset posto žitelja Ruskog Sela je mađarske nacionalnosti, a većina njih je tražila i dobila mađarsko državljanstvo, što je ubrzalo migraciju. Iz sela je u protekle dve godine otišlo više od tridesetak osoba, mahom mlađih ljudi.

„Deo meštana radi u kikindskim fabrikama, a ostali su našli zaposlenje u poljoprivredi. Većina živi od poljoprivrede, a retko se nađe i poneki preduzetnik. Veliki je hendikep što ne možemo otvoriti nova radna mesta. Ono malo mogućnosti što se pruža su vezane za poljoprivredu i zbog toga bi bilo važno stvoriti bolje uslove za ovu granu. To bi pomoglo da više mladih ostane u selu“, kaže Imre Kabok.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.