Vanredna situacija zbog poplava u Babušnici, Aleksincu i Sokobanji

Izvor: JužneVesti.com, 15.Jun.2023, 12:05

Vanredna situacija zbog poplava u Babušnici, Aleksincu i Sokobanji

Obilne padavine od kraja maja pogađaju Srbiju, a zbog izlivanja bujičnih reka i kanalizacija MUP je proglasio vanrednu situaciju u čak 32 grada i opštine, među kojima su Babušnica, Aleksinac i Sokobanja.

U aleksinačkom selu Mozgovo reka je odnela seoski put, zbog čega je na telefonskoj sednici Štaba za vanredne situacije u tom delu odmah proglašena vanredna situacija, kako bi obezbedili normalno funcionisanje >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << meštana.

U Sokobanji voda je poplavila oko 50 kuća u naselju Čair, a pretila je opasnost i da bude poplavljena deponija kod Bovanskog jezera, odakle se Sokobanja snabdeva vodom.

Olujno nevreme tokom prošle nedelje zahvatilo je Opštinu Babušnica, gde je reka Lužnica poplavila put prema Leskovcu. Lužnica se izlila i poplavila put ka Leskovcu, foto: Ljubomir Filipov

U skladu sa najavama RHMZ-a na potencijalno opasne pojave, pripadnici MUP, vatrogasci-spasioci nastavljaju sa obilascima terena i potencijalnih kritičnih tačaka, kao i meštana na tim lokacijama kojima daju uputstva i instrukcije za postupanje u slučaju opasnosti. Takođe, u stalnoj su komunikaciji sa gradskim i opštinskim štabovima za vanredne situacije, JVP ”Srbijavode“, kako bi sve kapacitete i snage sistema zaštite i spasavanje bile spremne za reagovanje u slučaju potrebe, a sve u cilju zaštite i spasavanja ljudi, materijalnih i kulturnih dobara - navodi se u saopštenju MUP-a.

Dodaju se obilne padavine u Srbiji očekuju do kraja juna, zbog čega apeluju na građane da ne prilaze nabujalim bujičnim vodotokovima i da ukoliko voda preti da uđe u domaćinstva, iskoriste džakove sa peskom da obezbede lokaciju, kao i da se u slučaju direktne opasnosti popnu na više etaže, isključe električnu energiju i pozovu vatrogasce na broj 193 ili policiju na 192.

Osim opština na jugu, vanredna situaija proglašena je i u Čačaku, Loznici, Jagodini, Paraćinu, Despotovcu, Sjenici, Koceljevi, Vladimircima, Boljevcu, Vrnjačkoj Banji, Ćupriji, Ćićevcu, Ražnju, Trsteniku, kao i u delovima Šapca, Užica, Požege, Beočina, Iriga, Priboja, Žagubice, Ivanjice, Lučana, Aleksandrovca, Kosjerića, Varvarina, Rekovca, Majdanpeka i Svilajnca.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.