Valjevo: Crne tačke na vodotokovima

Izvor: RTS, 02.Apr.2019, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Valjevo: "Crne tačke" na vodotokovima

Iako je Valjevo dobar primer preventivnog delovanja u zaštiti od poplava, i dalje postoje kritična mesta na vodotokovima prvog i drugog reda. Naša ekipa je proveravala koje su to mere preventivne zaštite Štaba za vanredne situacije u Valjevu, na bujičnim pritokama Kolubare.
Iako deluje bezopasno, reka Krivošija na nekoliko kilometara >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od centra Valjeva, prilikom velikih bujičnih voda, izliva i plavi obližnje kuće i magistralni put prema Beogradu. Meštani u ovom kraju već godinama očekuju regulisanje ovog korita.

"Godinama traje, dovde je trebalo proširiti, upraviti ako ne i uraditi malo grudobrana ili ga čak izregulisati, ozidati ga, kao što se Kolubara radi", kaže Dragomir Vitorovac, iz Dupljaja.
Za ovu "crnu tačku" na valjevskim vodotokovima, konačno je spremno projektno rešenje. Za investiciju vrednu oko 40 miliona dinara, očekuju se i sredstva od "Srbija voda" i "Puteva-Srbije".
"Razgovaraćemo sa njima", kaže Zoran Trifunović, načelnik Odeljenja za infrastrukturu u Valjevu. "Investicija je dosta veća, ali regulacijom ovog dela dužine 150 metara, rešili bi se svi problemi i naši sugrađani više ovde ne bi imali ovih poplava."
I na bujičnom toku Ljubostinje, planiran je projekat zaštite od velikih bujicnih voda i izgradnja retenzionog prostora. Jedna od preventivnih mera na ovoj reci, je uklanjanje bespravno izgrađenih objekta, koji u znatnoj meri smanjuju proticaj velikih voda.
"Mi smo do kraja oktobra, zajedno sa komisijama koje su vršile popis tih objekata, govorim inače o zakonu o zakonjenju, doneli 16 rešenja o rušenju objekata u slivu da kažem ili u neposrednom okruženju same reke Ljubostinje. S tim sto moram naglasiti da se ta rešenja odnose na nekih četrdesetak objekata koji se nalaze u toj zoni", navodi Aleksandar Janković, načelnik Odeljenja za inspekcijske poslove.
Za redovno čišnjenje i povećanje proticajnog profila vodotokova drugog reda, Valjevo je planiralo tri miliona dinara. Za veće projekte konkurisaće se kod Kancelarije za javna ulaganja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.