VIDEO: Izlila se J. Morava, evakuacija

Izvor: Cafe.ba, 23.Jan.2015, 23:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Izlila se J. Morava, evakuacija

Kiša koja je padala celog dana izazvala je poplave u Surdulici, Vladičinom Hanu i Vranjskoj Banji. Zbog izlivanja Južne Morave, obustavljen saobraćaj.

Vranje -- Kiša koja je padala cijelog dana izazvala je poplave u Surdulici, Vladičinom Hanu i Vranjskoj Banji. Zbog izlivanja Južne Morave, obustavljen saobraćaj.

Vanredna situacija proglašena >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << je na delu teritorije grada Vranja i u opštini Vladičin Han. Na području teopštine , pripadnici Sektora za vanredne situacije evakuisali su 22 osobe.

Iako je poplavljeno nekoliko naselja i pogona fabrika, prema prvim informacijama, za sada nema životno ugroženih.

Trenutno je najozbiljnija poplava u Vranjskoj Banji, gdje je proglašena vanredna situacija. Poplavljeno je naselje Ogošte, javljaju Južne vijesti.

Nabujala Kordevačka reka odnela je most, što je dovelo do prekida saobraćaja na putu Kordevac – Kriva Feja.

Na sednici Štaba za vanredne situacije Vranja ocenjeno je da su najugroženiji putni pravac Tibužde-Lukovo i Tibužde-Lijeva reka, dok je put Gornje Trebešinje-Nestavce neprohodan jer je voda oborila stubove za niskonaponsku mrežu, pa su stanovnici sela Trebešinje i Nestavce bez struje

Prema nezvaničnim informacijama, najgora situacija sa poplavama u Pčinjskom okrugu je trenutno u Vladičinom Hanu gdje su poplavljena gotovo sva ravničarska sela Žitorađe, Prekodolce, Stubal, Lepenica, Suva Morava i Repince.

Usled izlivanja reke Vrle na području Surdulice poplavljeno je oko tridesetak dvorišta i kuća u četiri sela ka Vladičinom Hanu, rekao je večeras Tanjugu predsjednik Skupštine opštine Surdulica Novica Tončev.

On je kazao da situacija nije alarmantna ali da su sve gradske službe u pripravnosti zbog otapanja snijega na Vlasinskom jezeru što može dovesti do dodatnih poplava u nižim predjelima.

Tokom dana je pala velika količina vlažnog snijega koji se brzo otapao zbog čega je došlo do izlivanja na nekoliko mjesta reke Vrle, koja inače prolazi kroz Surdulicu i Vladičin Han.

Usled velike količine vode koju nije mogla da primi kanalizacija došlo je i do plavljenja nekoliko ulica u samoj Surdulici. Kako sam saznao, najteže je na teritoriji Crne Trave gdje je snijeg pokidao dalekovode a i telefonske linije su u prekidu", rekao je Tončev.

Štab za vanredne situacije Surdulice je već zasedao i procenjeno je da nema potrebe za uvođenjem vanredne situacije, već se primenjuje plan odbrane od poplava. Tončev je ranije danas da je angažovana kompletna mehanizacija opštine, da su ekipe na terenu i da se situacija rješava.

"Od 23. januara na teritoriji Pčinjskog upravnog okruga palo je oko 25 litara kiše po metru kvadratnom. U toku prethodnih dana usled topljenja snijega, zemlja je bila natopljena te nije mogla biti prihvaćena atmosferska voda. Kanalizacija i ispusti nisu mogli prihvatiti nastalu količinu padavina te se voda slivala kroz seoske ulice", navodi se u saopštenju MUP-a Srbije.

"S obzirom da je kiša prestala da pada i situacija se normalizuje, a ako ne bude daljih padavina, pristupiće se ispumpavanju vode iz podrumskih prostorija ugroženih domaćinstava", stoji u saopštenju.

Nastavak na Cafe.ba...






Povezane vesti

Izlila se J. Morava evakuacija

Izvor: medio.rs, 24.Jan.2015, 00:30

Vranje -- Kiša koja je padala celog dana izazvala je poplave u Surdulici, Vladičinom Hanu i Vranjskoj Banji. Zbog izlivanja Južne Morave obustavljen saobraćaj...Vanredna situacija proglašena je na delu teritorije grada Vranja i u opštini Vladičin Han. Pripadnici Sektora za vanredne situacije evakuisali...

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.