Uznemirujući prizori: Leševi na ulicama sela nakon rušenja brane; Postoji opasnost... FOTO

Izvor: B92, 19.Jun.2023, 17:46

Uznemirujući prizori: Leševi na ulicama sela nakon rušenja brane; "Postoji opasnost..." FOTO

Rusija je odbila ponude UN za pomoć stanovnicima pogođenim poplavama uzrokovanim probijanjem brane Kahovka na reci Dnjepar.

Od 6. juna, kad je brana oštećena i poplavljeno područje Hersona koje se nalazi pod ruskom okupacijom, broj žrtava u poplavama narastao je na 52, dok se 31 osoba smatra nestalom. Na području pod ruskom kontrolom umrlo je 35 ljudi, a na ukrajinskoj strani njih 17. Više od 11.000 ljudi je moralo da napusti svoje domove.

Proruske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vlasti dopustile su fotoreporterima stranih agencija da uđu u selo Hola Pristan koji su na licu mesta snimili uznemirujuće prizore leševa koji su pronađeni nakon što se voda povukla. Navodno je u samom tom mestu pronađeno 13 ljudi.

Iz UN-a su pozvali Rusiju da deluje u skladu sa svojim obvezama prema međunarodnom humanitarnom pravu.

"Pomoć se ne može uskratiti ljudima kojima je potrebna", rekla je u službenom saopštenju humanitarna koordinatorka UN-a za Ukrajinu Deniz Braun.

Ukrajina je optužila Moskvu za dizanje u vazduh brane iz sovjetske ere, koja se od prvih dana prošlogodišnje invazije nalazi pod ruskom kontrolom.

Grupa međunarodnih pravnih stručnjaka koji pomažu ukrajinskim tužiteljima u njihovoj istrazi smatra da je "vrlo verovatno urušavanje brane uzrokovao eksploziv koji su podmetnuli Rusi".

S druge strane je Kremlj optužio Kijev za sabotiranje brane hidroelektrane.

Vlasti u Odesi zatvorile su nekad popularne tamošnje crnomorske plaže, zabranivši kupanje i konzumaciju ribe i plodova mora iz neidentifikovanih izvora.

"Plaže u Odesi proglašene su neprikladnim za kupanje zbog značajnog pogoršanja stanja vode... i stvarne opasnosti po zdravlje", objavila je uprava Odese putem Telegrama, aplikacije za razmenu poruka.

Prošlonedeljni testovi vode pokazali su opasne nivoe salmonele i drugih "uzročnika zaraze", rekli su ukrajinski službenici.

Sprovedeno je i praćenje uzroka kolere.

Iako su se poplavne vode povukle, reka Dnjepar odnela je tone otpada u Crno more i na obale Odese, uzrokujući ono što je Ukrajina nazvala "ekocidom".

Očekuje se da će se nivoi otrovnih materija u morskim organizmima i na morskom dnu pogoršati, a povećan je i rizik od mina koje su izbačene na obalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.