Izvor: B92, 17.Jan.2010, 02:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Utvrđuje se šteta od poplava

Bogatić -- Skupština opštine u Bogatiću formiraće komisiju koja će narednih dana početi popis štete nastale zbog izlivanja Drine i podzemnih voda.

Poljoprivrednicima će opština nadoknaditi repromaterijal utrošen za setvu na poplavljenim njivama. Trenutno je pod vodom više hiljada hektara oranica, ali će prema oceni stručnjaka štete biti još veće ako se podzemne vode ne povuku do početka prolećne setve.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Na parcelama gde su samo pre desetak dana bile zasejane jesenje kulture, sada su nepregledna jezera.

Povlačenjem Drine i Save, porastao je nivo podzemnih voda koje pričinjavaju štetu na imanjima uz tok reke.

Poljoprivrednici kojima su usevi pod vodom, zabrinuti su šta će zateći kada se voda povuče.

"Ja imam u nebranjenom delu oko hektar i dvadeset ari pšenice od koje sigurno neće biti ništa. Ove godine teško da ću imati šta da požanjem”, kaže Siniša Babić iz Crne Bare.

"Ako ovo još potraje petnaestak dana, od pšenice neće ostati ništa, mora se presejavati”, zabrinut je Živorad Popović.

"Štete su goleme, neopisivo je. Sačuvaj Bože! Lane je rodilo, šta će biti ove godine, pitanje je”, strahuje Milan Ostojić.

Pod vodom je nekoliko hiljada hektara mačvaniskih oranica i šuma a prema proceni stručnjaka, ne očekuje se skoro povlačenje.

Direktor Direkcije za poljoprivredu i selo u Opštini Bogatić, Slobodan Đurković, ocenjuje da su mačvanski poljoprivrednici pretpeli velike štete, jer su na udaru vode bile parcele zasejane pšenicom i detelinom.

"U nebranjenom delu ima oko 1 500 hektara gde je zasejano 50 odsto površina, i tu će biti totalna šteta. Istovremeno, na branjenom delu gde je sad podzemna voda, tu je oko dve hiljade hektara sa tendencijom povećanja”, objašnjava on.

Predsednik opštine Bogatić, Radenko Petrić, poručuje da će nadležni pokušati da pomognu poljoprivrednicima i ublaže materijalnu štetu nastalu od polava.

"Mi ćemo pokušati, ako ništa drugo, da nadoklnadimo troškove repromaterijala. Nadamo se da će se voda povući, i da će moći u proleće da se zaseje", očekuje on.

Opštinska uprava formiraće komisiju za utvrđivanje štete, kako bi se što pre sagledali gubici i pronašao model za pomoć mačvanskim poljoprivrednicima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.