Izvor: RTS, 04.Avg.2020, 08:33

Uragan "Isaja" pogodio Severnu Karolinu, Tramp proglasio vanredno stanje

Nakon što se nekoliko dana polako kretao uz jugoistočnu obalu SAD, uragan "Isaja" je udario u kopno na području Severne Karoline. Nacionalni centar za uragane upozorio je na snažne vetrove, poplave i visoke talase. Predsednik SAD Donald Tramp proglasio je vanredno stanje za državu Floridu i Severnu i Južnu Karolinu.
Uragan je pogodio kopno Severne Karoline u 23.10 po lokalnom vremenu u ponedeljak (jutros u 5.10 po srednjoevropskom vremenu), >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << saopštio je Nacionalni centar za uragane.

Vetar duva brzinom od 140 kilometara na čas. 
"Isajas" je po snazi prešao u tropsku oluju kada je pogodio karipska ostrva, ali je juče ponovo ojačao u uragan kategorije jedan. Na Karibima je dvoje ljudi poginulo u uraganu.
Nacionalni centar za uragane upozorio je na snažne vetrove, poplave i visoke talase u Severnoj i Južnoj Karolini, gde su stanovnici navikli da se skoro svakog leta suočavaju sa olujama.
Predsednik SAD Donald Tramp proglasio je vanredno stanje za državu Floridu i Severnu i Južnu Karolinu da bi mogla da se oslobode savezna sredstva.
Guverner Floride Ron Desantis poglasio je vanredno stanje za 12 okruga uz obalu Atalantskog okeana.
Uragan je naterao vlasti u delovima Floride da zatvore mesta za testiranje koronavirusa u trenutku kada broj zaraženih raste u toj državi.
U Severnoj Karolini, guverner Roj Kuper takođe je proglasio vanredno stanje u priobalnim okruzima i naredio evakuaciju ostrva Okrakok.
Pozvao je građane da ne voze na poplavljenim putevima, sklone se na sigurna mesta i pripreme opremu za hitne situacije.
Takođe je pozvao građane da nose maske i dezinfekciona sredstva i da poštuju fizičko distanciranje zbog ponovnog rasta broja slučajeva koronavirusa. 
Na Bahamima, zvaničnici su evakuisali ljude u Abaku i na istočnom kraju Grand Bahama, koji su živeli u privremenim objektima još od uragana "Dorijan".
Ranije, dok je još bio tropska oruja,"Isaja" je protutnjao Portorikom i Dominikanskom Republikom, izazivajući prekid snabdevanja strujom i manje odrone zemljišta.
Na Karibima su život izgubile dve osobe.
U Dominikanskoj Republici jedan čovek je izgubio život usled strujnog udara izazvanog padom električnog kabla dok je u Portoriku život izgubila jedna žena.
Upozorenje zbog tropske oluje na snazi je u ponedeljak rano ujutro duž obale od Floride do Delavera.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

URAGAN ISAJA NASTAVLJA DA DIVLJA: Pogodio Severnu Karolinu, udari vetra dostizali brzinu od 140 km na čas

Izvor: Kurir, 04.Avg.2020

Uragan Isaja pogodio je Severnu Karolinu sa udarima vetra koji su dostizali brzinu od 140 kilometara na sat, javio je američki Nacionalni centar za uragane Isaja je kategorisan kao tropska oluja nakon što je pogodio ostrva na Karibima, ali je u ponedeljak ove sedmice prerastao u uragan kategorije jedan.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.