Uprkos povoljnijim prognozama meteorologa za naredne dane mere opreza ostaju na snazi (VIDEO)

Izvor: NTV.rs, 21.Jun.2014, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uprkos povoljnijim prognozama meteorologa za naredne dane mere opreza ostaju na snazi (VIDEO)

Poslednje padavine u Nišu nisu izazvale izlivanja i probleme sa kojima smo se poslednjih nedelja često susretali. Na gradonosne oblake juče je ispaljeno 48 raketa na području Radarskog centra Niš, a potencijalna opasnost od najavljene obilnije kiše i rasta vodostaja na Nišavi i pritokama prolazi danas, potvrdjuju nadležni.
U ovom trenutku ubrzano se dopunjuju zalihe u protivgradnim stanicama, a u ,,Srbijavodama“ kažu da do 1. jula moraju da završe hitnu sanaciju nasipa koji su >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << probijeni tokom majskih poplava.
U samom Nišu, na gradonosne oblake delovalo se juče sa 6 stanica. Ispaljeno je 13 raketa. To kažu u gradskoj Upravi za vanredne situacije. U ovom trenutku ubrzano se dopunjuju zalihe u protivgradnim stanicama, kako bismo odmah bili spremni za nove vremenske izazove.

,,U Nišu smo delovali sa 13 raketa. U Merišini je, tokom jučerašnjeg dana, ispaljen isti broj, dok je na teritoriji Svrljiga ispajeno 5 raketa sa tri protivgradne stanice. Izbegli smo grad a u samo dva do tri minuta, na teritoriji Merošine i Svrljiga padala je sugradica i to su bili izuzetno sitni komadi leda sa kišom.“
Ni posle ovog talasa padavina, vodostaj Nišave ne predstavlja opasnost, a nadležni poručuju da gradjani inače ne treba da strahuju od njenog izlivanja u naseljenom delu, jer je korito duž većeg dela Niša – dobro uredjeno i utvrđeno. Rast vodostaja Nišave, uz jos dvadesetak reka u Srbiji, zaključno sa današnjim danom, takodje je bio najavljen, ali je na ovoj reci stanje redovno, kaže Dragoljub Miljojković iz Javnog vodoprivrednog preduzeća ,,Srbijavode“, koje brine o tokovima prvog reda, medju kojima je i naša reka.
Uprkos povoljnijim prognozama meteorologa za naredne dane po pitanju količine padavina, mere opreza ostaju na snazi, a posebno će se brinuti o kritičnim tačkama, poput područja oko sportske dvorane u Čairu, Kliničkog centra i oko propusta u Zetskoj ulici. Prate se i vodostaji pritoka Nišave, koje karakterišu kratkotrajni nagli porasti vodostaja i lokalna izlivanja. To su vodotokovi drugog reda o kojima račun vodi lokalna samouprava. Za brigu o njima i preventivne mere odbrane od poplava izdvojeno je pet miliona dinara iz niškog budzeta, podsecaju u Gradskom vecu.

Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na NTV.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.