Ukinuta vanredna situacija

Izvor: RTS, 26.Feb.2012, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukinuta vanredna situacija

Vanredna situacija ukinuta i u preostale 23 opštine u Srbiji. Vlada Srbije donela odluku na predlog Republičkog štaba za vanredne situacije. Štab ostaje u pripravnosti zbog opasnosti od poplava i klizišta.

16.40 - Vlada Srbije ukinula vanrednu situaciju u preostale 23 opštine. 

Na predlog Republičkog štaba za vanredne situacije, Vlada Srbije je na telefonskoj sednici, ukinula vanrednu situaciju u preostale 23 opštine u Srbiji. Najteže je i dalje u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Sjenici, Priboju, Novoj Varoši i Ivanjici.

Na sednici Republičkog štaba za vanredne situacije rečeno je da bi u narednih 48 sati trebalo da bude očišćeno još 2.300 kilometara puteva, čime će se situacija u potpunosti normalizovati.

Tokom ledenih dana od posledica smrzavanja život su izgubile 22 osobe, jedna se smatra nestalom, 308 je spaseno, a 1.500 ljudi je na ugroženim područjima još uvek izolovano.

Ministar Ivica Dačić je rekao da je Republički štab predložio i formiranje stručno-operativnih timova za klizišta.

Prema Dačićevim rečima, zadatak timova je da prati stanje i sagledava ugroženost ljudi, materijalnih dobara i životne sredine, kao i preduzimanje mera zaštite da bi se smanjio rizik od posledica klizišta.

Timovi će u periodu od šest meseci napraviti plan rešavanja problema klizišta na duži vremenski period, odnosno 10 do 15 godina.

Dačić je rekao da je najvažnije da se preispitaju sve posledice koje je led mogao da nanese i da se nakon toga odredi šta treba da se menja u praksi i zakonima u toj oblasi.

"Treba da se pripremimo za mart, kao to ne bi bio mesec nove vanredne situacije zbog poplava", zaključio je Dačić.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Predrag Marić rekao je da se situacija iz dana u dan poboljšava i da će kroz nekoliko dana život u Srbiji biti normalizovan.

Članovi štaba iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda i "Srbijavoda" istakli su da je vodostaj na Dunavu u stagnaciji i da za sada nema opasnosti od poplava.

Direktor Direkcije za vode Srbije Aleksandar Prodanović je pozvao lokalne samouprave da čiste kanale i bujične vodotoke.

"Moram reći da lokalne smouprave obično imaju posla zato što sami građani zatrpavaju te kanale", rekao je Prodanović.

Ministar zdravlja Zoran Stanković ukazao je na veće razmere posledica elementarne nepogode u Zdravstvenim centrima u Kragujevcu, gde dve klinike prokišnjavaju kao i u Zaječaru i Surdulici gde postoji opasnost od klizišta.

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović rekao je da je zaključno sa petkom, od 1.790 škola u Srbiji 99 odsto radilo, a oko 134 škole radi otežano.

Nakon što je Vlada usvojila predlog Republičkog štaba za vanredne situacije, vanredna situacija ukinuta je u opštinama: Kuršumlija, Prokuplje, Trgovište, Surdulica, Vladičin Han, Bosilegrad, Vranje, Gornji Milanovac, Lučani, Ivanjica, Crna Trava, Medveđa, Vlasotince, Lebane, Boljevac, Sjenica, Nova Varoš, Bajina Bašta, Prijepolje, Priboj, Tutin, Novi Pazar i Kraljevo.

Vlada Srbije je 22. februara, ukinula vanrednu situaciju u većem delu zemlje, osim u 23 opštine gde je se život i dalje odvijao otežano zbog snežnih padavina i niskih temperatura.

Ledolomac "Greben", koji je od juče razbijao led na relaciji Grocka-Smederevo, uspešno je obavio posao i vraća se ka mostu između Smedereva i Kovina.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.