U oluji Florens 32 nastradalih, upozorenje i na nove poplave

Izvor: BKTV News, 18.Sep.2018, 09:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U oluji Florens 32 nastradalih, upozorenje i na nove poplave

Broj žrtava oluje Florens u SAD porastao je na 32, od kojih je 25 poginulo u Severnoj Karolini.

Oluja, iako oslabljena, i dalje izaziva ogromnu štetu u američkim saveznim državama Južnoj i Severnoj Karolini, dok se kreće uz američku istočnu obalu, ka Virdžiniji i Novoj Engleskoj.

Meteorolozi ističu da zbog istorijskog rasta nivoa reka, najgore tek predstoji i upozoravaju na bujične poplave, klizišta i izlivanje reka narednih nekoliko dana.
>> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News <<
Hurricane Florence received a high volume of edits on September 17, 2018 at 09:25PM pic.twitter.com/r0L2kK2WXc

U međuvremenu, Florens je oslabila u ciklon koji ipak sa sobom nosi obilne padavine i snažne vetrove, prenosi AP.

Guverner Severne Karoline, Roj Kuper, rekao je da je "istorijska oluja" i dalje opasna, zbog velikog rasta nivoa reka. Florens izbacuje velike količine kiše na delove jugoistoka Sjedinjenih Država, dok se sporo kreće ka srednjem Atlantiku.

A city-by-city look at Florence's rain and flooding https://t.co/R5SjHJkMLM

2018 Hurricane Florence Aerial Footage of Conway, SC

Aerial footage shows flooding in Conway, SC, near the Marina and Lake Busbee. Recorded on Monday shows the impact of Hurricane Florence. https://t.co/2CA6novI4r

U pojedinim delovima Severne Karoline palo je i do metar i po kiše, dok je pola metra padavina registrovano u široj oblasti. Meteorolozi očekuju da će pasti dodatnih pet do 12 centimetara kiše dok se oluja bude pomerala iz dve Karoline ka južnom delu Nove Engleske u narednim danima, navodi Glas Amerike.

#data4good #florence #WSJ https://t.co/0T1QsZcOiB pic.twitter.com/MESUQrqnMN

There have been more than 500 reports of price gouging in North Carolina after Florence https://t.co/3wYwqUDfYt pic.twitter.com/WW3hIF1uH6

Sva ta kiša čini da reke i potoci nadolaze i stvaraju ono što je Nacionalni centar za uragane nazvao "produženim značajnim poplavljivanjem reka".

Oko 1.200 puteva je neprohodno, a više od 500.000 domova i dalje je bez električne energije.

Jedan od najteže pogođenih gradova u Severnoj Karolini bio je Nju Bern, grad na obalama reke nedaleko od okeana. Gradonačelnik Dana Autlov rekao je da u gradu, pogođenom sa tri metra velikim talasom u vrhuncu oluje u petak, ima 4.200 oštećenih kuća.

Carolinas brace for days of floods after Florence's deluge https://t.co/47VYcQTlBO pic.twitter.com/hBJ9STAB5A

Širom Severne Karoline, 14.000 ljudi je u skloništima, dok je spaseno oko 900 osoba.

Bela kuća saopštila je da će predsednik Donald Tramp posetiti region pogođen polavom u narednim danima, ali tek kada se uveri da njegov dolazak neće omesti posao spasilaca i napore na obnovi.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.