Izvor: Piplmetar.rs, 15.Maj.2023, 06:00

U narednom perodu veći porast Save i Dunava: Postoji li opasnost od izlivanja ovih tokova u Beogradu?

Zbog ekstremno obilnih padavina i BiH i u Hrvatskoj, u gornjem slivu Save ima i poplava, a još obilnije padavine na ovom području očekuju se i narednih dana, uz novu opasnost od poplava

Foto: Shutterstock


Narednih dana na toku Save i Dunava kroz Beograd očekuje se porast nivoa ovih reka za oko pola metra.
Razlog povećanja su obilnije padavine u našem regionu, naročito u slivu reke Save.
Zbog ekstremno obilnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << padavina i BiH i u Hrvatskoj, u gornjem slivu Save ima i poplava, a još obilnije padavine na ovom području očekuju se i narednih dana, uz novu opasnost od poplava.
Srećom, kako je u prethodnom periodu nivo vodostaja Dunava i Save kroz Beograd imao nizak i srednji vodostaj, u narednom periodu ove reke biće spremne za prihvat veće količine vode, a i pored porasta, u narednih nedelju dana ne očekuje se dostizanje kritičnih vrednosti, niti trenutno ima opasnosti od poplava.
Slična situacija je i na drugim delovima toka Save i Dunava kroz Srbiju, ali se u gornjem toku ovih reka kroz Srbiju očekuje značajniji porast, uglavnom za pola metra do metar.
Padavine koje se narednih dana očekuju u Beogradu, ne mogu da utiču na povećanje Save i Dunava, već najveća opasnost postoji od obilnih padavina u gornjem toku Save i dotoku Drine, Bosne i drugih reka u Savu, tako da situaciju treba pomno pratiti u sedmici pred nama.
(Telegraf.rs)


Opširnije
Izvor: Telegraf.rs

Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.