U Karlovcu proglašeno stanje elementarne nepogode

Izvor: Blic, 16.Okt.2015, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Karlovcu proglašeno stanje elementarne nepogode

Karlovački župan Ivan Vučić proglasio je danas stanje elementarne nepogode za područje grada Karlovca zbog odrona zemljišta izazvanog poplavama.

Flooding hits 300 houses in #Croatia's Karlovac with some buildings in more than one metre of water pic.twitter.com/mJlwD1yv92

U Karlovcu je sinoć proglašeno vanredno stanje jer je vodostaj reke Korane premašio kotu 780 centimetara, danas je visina vodostaja na Korani i Kupi premašila sva predviđanja i dosad >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zabeležene vrednosti dostigavši kotu 852 centimetra, prenela je agencija Hina.

Međutim, vodostaj reka trenutno stagnira na 8,5 metara, a budući da uzvodno nivo vode opada i nema novih padavina, ne očekuje se pogoršanje stanja.

Ipak, Karlovčanima predstoji ispumpavanje vode iz kuća i dvorišnih zgrada u poplavljenim delovima grada, kao i dežurstva na nasipima a zatim i procena štete, prenosi Hina.

Grad je angažovao 57 mašina i kamiona te više od 250 ljudi koji sa svakom novom hidrološkom situacijom podižu nasipe i druge barijere.

Poplavljena su cela naselja, poput Logorišta i Mostanja, kao i delovi nekih naselja i sela, a problema imaju i stanovnici pojedinih gradskih četvrti.

Iz lokalnog kriznog štaba naveli su da je situacija dramatična na širem području grada Karlovca, gde je poplavljeno 255 kuća i 84 stambene zgrade.

Iz Hrvatskih voda su saopštili da njihove službe danonoćno nadziru zaštitne građevine duž reka Kupe i Korane u Karlovcu i preduzimaju mere i radove u skladu s vodostajima te da ima dovoljno materijalno-tehničkih sredstava za intervenciju u odbrani od poplava.

U saopštenju se navodi da je celog dana angažovano 127 radnika Hrvatskih voda i licenciranih vodoprivrednih društava, kao i adekvatna mehanizacija.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.