U Hrvatskoj vanredno zbog poplava

Izvor: B92, 12.Feb.2014, 11:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Hrvatskoj vanredno zbog poplava

Zagreb -- Zagreb i okolina u pripremnom su stanju zbog poplava. Najkritičnije je u Vrbovcu gde je u opasnosti oko 500 kuća. Vrhunac se očekuje danas oko podneva.

I Zagreb i okolina su u pripremnom stanju zbog poplava. Na većini ugroženih lokacija na području Zagrebačke županije na snazi su redovne mere odbrane od poplave, a nadležni ističu da su izuzetno zadovoljni aktivnostima lokalnih snaga i vatrogasaca.

Zbog obilne kiše na zagrebačkom području, tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << noći je bilo više od 65 intervencija vatrogasnih intervencija u poplavljenim kućama i podrumima, izvestili su jutros iz zagrebačkog Centra 112.

Od 18 sati sinoć do tri sata jutros na terenu je bilo 65 intervencija vatrogasnih ekipa na ispumpavanju podruma i prizemlja kuća na celom zagrebačkom području, a ponajviše u Kašini te na velikogoričkom području i u zelinskom kraju, navode iz Centra 112 Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Procenjuju da će do jutra biti više od stotinu intervencija jer, kako navode, pozivi građana nisu prestajali toekom noći i jutra pa od tri do pet ujutro broje 30-ak novih intervencija.

Iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo upozoravaju stanovnike da postoji opasnost da je usled nadiranja voda došlo do zagađenja bunara i lokalnih vodovoda.

U Gorskom kotaru i Lici pada sneg, mestimično ga slabijeg intenziteta ima i u centralnoj i severozapadnoj Hrvatskoj, izvestio je HAK koji precizira da su u ostalom delu zemlje kolovozi mokri i klizavi. Zimski uslovi (zabrana saobraćaja za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema) proglašeni su na većini puteva u Gorskom kotaru i Lici, dok su na putevima u gorju i duž Jadranske magistrale mogući odroni zemlje i kamenja.

Stanje u Vrbovcu i dalje ozbiljno

Stožer za zaštitu i spasavanje Zagrebačke županije saopštio je kako je jutros održao izvanrednu sjednicu. Zaključeno je kako je usled obilnih kiša, topljenja snijega, rasta podzemnih voda te začepljenih kanala došlo do plavljenja na više lokacija na području Velike Gorice, Vrbovca, Ivanić-Grada, Dugog Sela, Sv. Ivana Zeline te općina Gradec, Rakovec, Farkaševec, Pisarovina, Orle, Pokupsko i Brckovljani.

Stanje na području Vrbovca i dalje je ozbiljno, posebno u naselju Luka, a naselju Brčevec može se prići cestom, što juče nije bio slučaj. Zoran Marković iz Hrvatskih voda istakao je i kako je najkritičnije na velikogoričkom području tj. u Petrovini, Mraclinu i Čičkoj Poljani.

Na većini ugroženih lokacija na području Zagrebačke županije na snazi su redovne mere obrane od poplave, a jutros iza 5 sati proglašeno je vanredno stanje na zaštitnoj vodnoj građevini u Poljanskom Lugu. Tamo je u 7 sati izmjeren maksimalni vodostaj ikad od 622 centimetra.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zagreb u stanju pripravnosti

Izvor: Nezavisne Novine, 12.Feb.2014

ZAGREB - Zagreb i okolina nalaze se u stanju pripravnosti zbog poplava, a vrhunac talasa očekuje se oko podneva, prenose hrvatski mediji.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.